Home | Australische Stafford.. alles wat je over deze hond moet weten

Australische Stafford.. alles wat je over deze hond moet weten

⏱ Leestijd: 4 minuten

Misschien ben je wel bekend met de Amerikaanse of Engelse Staffordshire, een bijzonder mooi hondenras wat ook wel technisch kan vallen tot een ‘pitbull’. Er is echter ook nog een andere Stafford: de Australische Stafford.

Deze hond die in het kort ook wel de ‘Aussie Staffy’ mag worden genoemd, is immens populair in Australië en Nieuw-Zeeland. In dit artikel bespreken we alles over de Australische Stafford en of je zo’n hond zou moeten nemen of niet.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Australian Shepherd nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Shepherd!

Een flink gespierd lichaam

Eén van de belangrijkste kenmerken van de ‘Staffy’ is natuurlijk zijn gespierde lichaam. Het beest geeft je het idee dat ze lichamelijk enorm sterk zijn, bodybuilders die graag willen vechten. Hoewel dat eerste waar is, de honden zijn sterk, is dat tweede helemaal niet zo: de Staffy’s zijn goede gezinshonden en passen prima in een gezin met kinderen.

De viervoeters vinden het heerlijk om rond de mensen te zijn.

Het Staffordshire hondenras: What’s in a name?

Hoewel iedereen de naam van het hondenras in het kort een ‘Stafford’ of zelfs ‘Staffy’ noemt, is de volledige naam terug te leiden naar het Engelse stadje Staffordshire. De Stafford is terug te leiden naar het niet meer bestaande hondenras ‘Bull en Terriër’ en heeft toch wel enkele van die honden als voorouder.

Het fokken van de Stafford met het gebruik van verschillende soorten Buldog begon al zo vroeg als in de 18e eeuw.

Een verschil tussen de Australische, Britse en Amerikaanse

Er zijn dus Staffordshire hondensoorten in Australië, Groot-Brittannië en Amerika die allemaal stuk voor stuk afstammen van de eerste Staffy’s uit Staffordshire, maar inmiddels zijn er echt wel kleine verschillen te vinden in de Staffy’s uit de drie verschillende landen.

Zo wordt een Australische Staffy over het algemeen minder oud dan een Amerikaanse, weegt een Amerikaanse Staffy meer en zal een Amerikaanse Staffy groter worden.

Let op: Alles dat je wilt weten over jouw Australian Shepherd wordt ook uitgebreid behandeld in Australian Shepherd Handboek (100+ pagina’s). Je kan het handboek bekijken via deze link.

Critici zien geen verschil

De verschillen tussen de Britse en de Australische Staffy’s zijn minder groot. Sommige critici zullen zelfs zeggen dat de verschillen zo klein zijn dat het gaat om hetzelfde ras, al zouden anderen zeggen dat er wel degelijk verschil zit in het uiterlijk van de Australische Stafford en de oorspronkelijke Britse Stafford.

Het karakter van een Staffordshire

Het is een beetje een paradox, maar een Stafford kan niet heel snel lopen. Dat komt natuurlijk door zijn brede bouw. Toch is de hond wel een hond die veel van bewegen houdt: het beest heeft een lang uithoudingsvermogen en het is goed om het beest in beweging te houden zodat het gezond blijft, in vorm en niet te dik.

Gevaarlijk met kinderen rondom

Het is wel goed om de Staffy in de gaten te houden als er kinderen rondom hem heen zijn. Een spelende Stafford kent niet altijd zijn kracht en kan een beetje te uitgelaten worden.

Het is voor het beestje makkelijk om zijn tanden net iets te veel te gebruiken tijdens het spelen, wat in onveilige situaties kan resulteren voor kinderen. Neem dus pas een Australische Stafford als jouw kinderen wat ouder zijn.

Temperament en karakter

Dat alles gezegd hebbende kan de lezer misschien het idee hebben opgevat dat de Australische Stafford gevaarlijk is. Maar dat is het toch echt niet. De enige momenten dat een beest echt gevaarlijk kan worden, is als het wordt bedreigd door andere honden.

Het beest is echter een echte gezinshond en kan zich het best vermaken als er veel interactie met mensen is. Het beest kan erg aanhankelijk zijn en gaan houden van knuffelen, aaien en likken.

Gezondheid en verzorging van een Staffordshire

De Australische Stafford heeft weinig problemen als het gaat om verzorging. Het is belangrijk dat het veel vlees eet, botten kauwt en tandensnoepjes krijgt. Het is goed om het beest misschien eens per maand in bad te doen en eens per week de tanden te poetsen.

Dat is veel minder dan andere hondensoorten. Over het algemeen zal een Australische Stafford niet veel haren verliezen: dat is een groot voordeel van de Australische Stafford, zeker voor mensen die allergisch zijn voor in het huis rondzwervende hondenharen.

Weinig actie maakt het beest ongelukkig

Het is van belang dat je actief bezig bent met de Australische Stafford. De viervoeter kan potentieel depressief worden en sloom als je er niet mee speelt en als het beest veel thuiszit kan het zich eenzaam gaan voelen. Wat hij leuk vindt is het halen van een door jouw gegooide bal, maar ook dollen en spelen met kinderen vindt het beest prachtig.

Leer alles over jouw lieve Australian Shepherd

Wil je álles leren over jouw Australian Shepherd? Bekijk dan ook het Australian Shepherd Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze lieve hond!

Klik hier om het boek te bekijken →

Gezondheidsproblemen van Staffy’s

De meeste Stafford rashonden hebben net als andere rashonden echt wel problemen met hun gezondheid na verloop van tijd. Eén van de meest voorkomende ziektes bij een Staffy is artritis. Sommige honden kunnen die ziekte zelfs al in het eerste levensjaar oplopen.

Gewrichten in de heup en bij de elleboog kunnen flink wat deuken oplopen als er in het eerste jaar te hevig wordt gespeeld. Het is dus zaak om zeker in het eerste levensjaar niet te gek te doen.

Ouderdomsziektes van een Stafford

De grootste doodsoorzaak bij deze type honden is een hartstilstand: de beesten hebben flink wat problemen met het hart op latere leeftijd. Een ander probleem op latere leeftijd is het ontwikkelen van kanker.

Het is dus belangrijk om met jouw Australische Stafford regelmatig naar de dierenarts te gaan: dat kan op latere leeftijd zelfs eens in het half jaar. Naar schatting zal een Australische Stafford een leeftijd bereiken van zo’n 12 tot 14 jaar, wat nog goed is voor een rashond.

Een Australische Stafford is de moeite waard

Een Australische Stafford is een prachthond en is zeker de moeite waard om mee te nemen in jouw hondenkeuze. Het beest is goed geschikt voor een gezin en houdt van actief bezig zijn. Heb jij al wat oudere kinderen, dan zal een dergelijke hond erg blij zijn om met jou mee naar huis te komen.

Zeker als je bereid bent om de zorg voor het dier op je te nemen, dan is de Australische Stafford een stuk minder werk dan veel andere rashonden.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Australian Shepherd?

Bekijk dan het Australian Shepherd Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Australian Shepherd wilde weten in één compleet e-book!”

Australian Shepherd Handboek bevat 100+ pagina’s vol info over jouw hond!

  • Wil je een Australian Shepherd kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Australian Shepherd zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Australian Shepherd trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Shepherd de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Australian Shepherds en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is Australian Shepherd Handboek perfect voor jou.
90+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Australian Shepherd Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Australian Shepherd Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload