Home | Lees alles over de Australian Shepherd zwart/black tri

Lees alles over de Australian Shepherd zwart/black tri

⏱ Leestijd: 4 minuten

Je kunt een Australian Shepherd vooral herkennen aan zijn unieke vacht. Deze heeft namelijk verschillende kleuren, waaronder vaak een merle kleur. Merle betekent dat een basiskleur, zwart of bruin in het geval van een Australian Shepherd, verdund is.

Meestal betekent het echter dat de kleur zwart een beetje verkleurt naar grijs. Verder heeft de Australian Shepherd verschillende kleuren in zijn vacht. Deze zijn niet altijd te zien in duidelijke vlekken met een harde rand, maar het zijn vaak kleine vlekjes waardoor de kleuren van de hond erg variëren. Hierdoor is elke Australian Shepherd uniek en dat is wat dit ras zo mooi maakt.

De Australian Shepherd heeft vier verschillende basis kleuren, namelijk zwart, merle, blue merle en red merle.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Australian Shepherd nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Shepherd!

Australian Shepherd zwart black tri

De Australian Shepherd heeft dus verschillende kleuren en meestal is zwart er daar eentje van. Het kan echter ook zo zijn dat de hond één effen kleur heeft. Als de kleur helemaal zwart is, dan heet dat self black. De grondkleur van de Australian Shepherd is altijd de kleur zwart. Andere opties zijn self blue merle, self red en self red merle.

Je kunt een zwarte Australian Shepherd mixen met zo’n beetje alle andere Australian Shepherds. Je hoeft dus geen rekening te houden met het merle gen. Dat is erg fijn, want het fokken van verschillende kleuren door elkaar is zeer complex. Zo mag je een Australian Shepherd met het merle gen niet altijd zomaar met een andere hond mixen.

Wanneer je de Australian Shepherd black tri mengt met een Australian Shepherd red tri, dan krijg je een black tri met het merle gen. Wanneer je de black tri mixt met een blue merle, dan krijg je een Australian Shepherd met die waarschijnlijk zwart is met blue merle.

Let op: Alles dat je wilt weten over jouw Australian Shepherd wordt ook uitgebreid behandeld in Australian Shepherd Handboek (100+ pagina’s). Je kan het handboek bekijken via deze link.

Tricolor en bicolor

Wanneer een Australian Shepherd een black tri vacht heeft, betekent dat dat zijn vacht drie verschillende kleuren heeft. Ten eerste natuurlijk zwart. De zwarte kleur overheerst ook in de vacht. Daarnaast heb je dan wit en bruin. De pootjes, borst en neusje van de hond zijn wit. De achterste twee pootjes en de zijkanten van het kopje zijn dan bruin. Daarnaast heb je ook nog black bicolor.

Dit betekent dat de hond zwart met wit is. Dezelfde plekken zijn dan weer zwart, dus in principe heel het lichaam, behalve de pootjes, de borst en de neus. Deze zijn dan wit van kleur.

De verzorging van de zwarte vacht

De vacht van de Australian Shepherd is erg mooi en dat wil je natuurlijk ook zo houden. Hier is een goede verzorging voor nodig. Als je namelijk de vacht niet goed verzorgt, kan hij erg dof worden en vol met klitten raken. Dit is natuurlijk niet erg fijn voor de hond en in het ergste geval moet je zelfs naar de dierenarts om dit weer te herstellen.

Een goede verzorging van de vacht is dus erg belangrijk! De vacht van de Australian Shepherd is één van de redenen dat het de ideale hond is om mee te knuffelen. De ondervacht is namelijk kort en de rest van de haren zijn halflang. Hierdoor heeft dit ras een hele dikke en lange vacht. Bovendien is het ook voor de hond zelf heel erg fijn omdat hij hierdoor goed beschermd is tegen de verschillende weerselementen.

Het kan echter wel een nadeel zijn voor het baasje, omdat je de vacht regelmatig moet borstelen om hem goed te verzorgen. Je kunt dit het beste wekelijks doen, maar het kan ook nog vaker. Sterker nog, je Australian Shepherd zal waarschijnlijk liever hebben dat je het nog vaker doet omdat honden dit over het algemeen een heel fijn gevoel vinden.

Daarnaast gaat de vacht ook mooi glanzen wanneer je deze regelmatig een goede beurt geeft. Houd er wel rekening mee dat je dit het beste buiten kunt doen omdat er anders overal in huis haren komen en dat wil je natuurlijk zo veel mogelijk voorkomen.

Leer alles over jouw lieve Australian Shepherd

Wil je álles leren over jouw Australian Shepherd? Bekijk dan ook het Australian Shepherd Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze lieve hond!

Klik hier om het boek te bekijken →

Je kunt voor het borstelen in principe een gewone borstel gebruiken, maar let er wel op dat deze niet per se de onderlaag heel goed verzorgt. Je kunt voor de bek, de borst, de keel en achter de oortjes van de hond het beste een slicker borstel gebruiken. Dit zijn plekjes die vaak vergeten worden, maar die je zeker wel even mee moet pakken.

Je kunt dan vanaf de kop langzaam naar de schouders toewerken en vervolgens naar de pootjes van de hond. Let hierbij wel op builen of andere wondjes. Om de buik te borstelen, kun je het beste vanaf de ribbenkast naar achteren toe borstelen. Tot slot borstel je dan de staart en de achterpootjes.

Ook bij de staart moet je weer heel voorzichtig zijn omdat dit het verlengde is van de ruggengraat van de hond en dit kan erg gevoelig zijn.

Australian Shepherd zwart/black tri is een actieve hond

De Australian Shepherd is een hele actieve hond en werd vroeger gebruikt om schapen te drijven, waardoor hij er nog steeds van houdt om op avontuur te gaan. Ook in het bos zal hij dus nergens voor terug deinzen, maar juist op onderzoek uit gaan. Hierdoor kan het nog wel eens voorkomen dat je hond krassen oploopt.

Gelukkig heeft hij een dikke vacht en beschermt deze zijn lichaam, maar je moet wel altijd eventjes de kop van je hond checken. Het kan namelijk zomaar zijn dat er wel krassen in zijn gezicht, oren of ogen komen en dit kan tot infecties leiden.

Ook moet je de vacht van je Australian Shepherd black tri regelmatig wassen. Zeker als hij flink buiten heeft gespeeld, door de modder heeft gerend, lekker heeft gezwommen in een vijver of een lang door de bossen heeft gewandeld is een douche zeer raadzaam.

Je kunt hiervoor het beste een goede hondenshampoo gebruiken en deze goed tot op de huid van de hond in laten werken. Op deze manier wordt de huid en de vacht goed verzorgt en zal je Australian Shepherd blijven stralen. Een gezonde vacht zorgt er immers voor dat je hond er ook meteen een stuk mooier en gezonder uit ziet.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Australian Shepherd black tri?

Bekijk dan het Australian Shepherd Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Australian Shepherd wilde weten in één compleet e-book!”

Australian Shepherd Handboek bevat 100+ pagina’s vol info over jouw hond!

  • Wil je een Australian Shepherd kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Australian Shepherd zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Australian Shepherd trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Shepherd de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Australian Shepherds en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is Australian Shepherd Handboek perfect voor jou.
90+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Australian Shepherd Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Australian Shepherd Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload