Home | Ontdek de Australian Shepherd x Labrador kruising / mix

Ontdek de Australian Shepherd x Labrador kruising / mix

⏱ Leestijd: 4 minuten

Het is een zeer bekende mix, de mix tussen de Australische Herder en de Labrador. Hij wordt in de volksmond ook wel gekscherend ‘Aussiedor’ genoemd. Het gaat hier om twee van de meest populaire hondenrassen en het is dus niet gek dat mensen het idee hebben gekregen om de twee honden te kruisen met elkaar.

In dit artikel bespreken we alles over de kruising tussen een Australische Shepherd en een Labrador en of dat het waard is om die twee te kruisen.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Australian Shepherd nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Shepherd!

Karakteristieken van de Aussiedor

Met een kruising tussen een Australian Shepherd en een Labrador krijg je ongetwijfeld een beestje dat veel van avontuur, actie en spelen houdt. Het mooie van een Aussiedor is dat het beest heel makkelijk is op te voeden en het geen ervaring vereist van het baasje.

Een Aussiedor is een lieve, gezellige en aanhankelijke hond die soms een beetje verlegen kan zijn tegen mensen die hij niet kent.

Meer info over de ouders: Australian Shepherd en Labrador

Het is niet altijd één op één duidelijk te zeggen of een bepaalde kruising daadwerkelijk gaat lijken op een mix. Soms liggen de genen van de ene ouder boven, en soms de genen van een andere ouder. Een nestje kan dus best verschillende pups hebben waarvan de helft lijkt op een Aussie, de andere helft meer op een Labrador.

Australian Shepherd

De Australische Herder is een hond die eigenlijk uit Spanje komt, uit het Baskenland en helemaal niet uit Australië. De naam heeft het beest te danken aan de Amerikanen die het beest uit Australië importeerden, aangezien de Spaanse Herder daar veel werd gebruikt om schapen en ander vee mee te drijven op de grote ‘ranches’. E

en ‘Aussie’ is dus een hond die van aanpakken weet, hard kan rennen, maar ook gewend is om met mensen om te gaan en om samen te werken met de mens.

Labrador

Een Labrador is een echte ‘retriever’. Met andere woorden: het beest is gefokt door de Britse adel om mee te gaan op jacht en om het geschoten wild terug te brengen. De Labrador kan ook bijzonder goed zwemmen en houdt van water.

De naam ‘Labrador’ heeft het beest te danken aan een van zijn voorvaderen, de Sint-Johnshond, die veel werd ingezet op het Canadese eiland Labrador. De Labrador is een sterk, stoer en gehard beest dat goed te trainen is als waak- en speurhond, maar ook als geleidehond voor blinden.

Let op: Alles dat je wilt weten over jouw Australian Shepherd wordt ook uitgebreid behandeld in Australian Shepherd Handboek (100+ pagina’s). Je kan het handboek bekijken via deze link.

Alles over de kruising Australian Shepherd x Labrador

Zoals we wel kunnen verwachten is een kruising tussen de Labrador en de Australische Herder een sterke hond met veel energie en werklust. Het beest zal de flexibiliteit van een Aussie ontwikkelen en de hardheid en stoerheid van een Labrador.

Er moet wel uitdaging zijn voor de Aussiedor om fysiek bezig te zijn want van liggen en niks doen wordt de trouwe viervoeter niet gelukkig: dan is de kans groot dat ze aan je bankstel gaan beginnen. Een Aussiedor zal perfect passen binnen een gezin: hoe groter het gezin, hoe meer aandacht en hoe meer uitdaging.

Uiterlijk van de ‘Aussiedor’

Het is soms moeilijk te voorspellen met kruisingen wat precies de gevolgen zijn van een kruising tussen een Australische Herder en een Labrador. Soms liggen de ene genen boven, andere keren de andere. Meestal zal een Aussiedor dezelfde spikkels ontvangen van een Australische Herder, maar soms is hij ook zwart of goudkleurig zoals een Labrador.

Dankzij de sterke genen van een Labrador, zal een Aussiedor altijd flink wat steviger en ‘logger’ zijn dan de zo flexibele en razendsnelle Australische Herder: hij zal ongetwijfeld wat aan snelheid in moeten boeten.

Voor- en nadelen van de ‘Aussiedor’

Een kruising tussen de Australian Shepherd en de Labrador is een prachtig idee, maar het is goed om van meet af aan te weten waar je aan toe bent. Daarom hebben we hieronder een aantal plussen en minussen op een rij gezet over de Aussiedor.

 • + Trekken van het karakter: een Aussiedor is een echt werkpaard en is gewend om samen met mensen op te trekken om dingen klaar te krijgen: intelligentie en slimheid zijn goede karaktertrekken.
 • + Sterke hond: vanwege de Labrador genen zal een Aussiedor een sterke hond zijn die goed tegen pijn kan.
 • + Mooie hond: niet alleen de bouw van het beest, maar ook de vacht van een Aussiedor is mooi, zeker als je houdt van de spikkels is het een goed idee.

 

 • Gezondheid: over het algemeen is de Aussiedor sterker dan een rashond, maar ook bij de Aussiedor moet je rekening houden met erfelijke ziektes
 • Wordt snel dik: obesitas is een groot probleem bij Labradors en ook de Aussiedor kan makkelijk dik en daardoor sloom worden. Blijf bewegen met het beest!
 • Veel haarverlies: een Aussiedor zal meer dan gemiddeld haar kwijtraken en het is dus niet heel handig om deze hond te nemen als je allergisch bent.

Leer alles over jouw lieve Australian Shepherd

Wil je álles leren over jouw Australian Shepherd? Bekijk dan ook het Australian Shepherd Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze lieve hond!

Klik hier om het boek te bekijken →

Een viervoeter die snel dik wordt

Om nog een beetje in te gaan op de gezondheid. De Aussiedor heeft een aanleg om snel dik te worden. Het is dus belangrijk om het beest vanaf het eerste jaar al gedisciplineerd te voeren. Geef het geen etensresten van mensen, maar professioneel hondenvoer, zodat je het precies af kan meten.

Ook is het verstandig om het beest goed en veel uit te laten of ten minste een grote tuin te hebben waar het beest zijn energie kwijt kan. Zo blijft het beest in vorm.

Gezondheidsproblemen op latere leeftijd

Helaas is ook de Aussiedor gevoelig voor ouderdomsziektes zoals heupdysplasie, elleboogdysplasie en problemen in andere gewrichten. Daarnaast kunnen ook oogafwijkingen en staar optreden.

Nog gevaarlijker voor de Aussiedor is echter het ontwikkelen van kanker wat bij de voorouders een veel voorkomend probleem is. Ga dus zeker met een volwassen Aussiedor regelmatig langs de dierenarts.

De Aussiedor: een geweldige hond

Een intelligente hond met een bijster slim karakter vind je niet zomaar, maar met deze Aussiedor heb je er een te pakken. De mix tussen een Australian Shepherd en een Labrador is een van de populairste kruisingen en er is dus vast wel een te vinden bij een betrouwbare fokker.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Australian Shepherd?

Bekijk dan het Australian Shepherd Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Australian Shepherd wilde weten in één compleet e-book!”

Australian Shepherd Handboek bevat 100+ pagina’s vol info over jouw hond!

 • Wil je een Australian Shepherd kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
 • Wil je jouw Australian Shepherd zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
 • Wil je jouw Australian Shepherd trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
 • Wil je jouw Shepherd de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
 • Ben je gek van Australian Shepherds en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is Australian Shepherd Handboek perfect voor jou.
90+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Australian Shepherd Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Australian Shepherd Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload