Home | Australian Shepherd x Husky mix (Aussie Husky).. ontdek deze lieve kruising

Australian Shepherd x Husky mix (Aussie Husky).. ontdek deze lieve kruising

⏱ Leestijd: 4 minuten

Als we de Australische Herder kruisen met de (Siberische) Husky, dan mogen we wel stellen dat deze viervoeter echt wel de ‘wauw-factor’ heeft. Misschien zit jij er aan te denken om een dergelijk dier te nemen als huisdier, of heb je een Husky of een Australian Shepherd waarmee je wel eens wil experimenteren.

Je zal niet de eerste zijn die gewoonweg interesse heeft in de vraag of het überhaupt oké is om een dergelijke mix te doen. Het antwoord is: ja. Maar er zijn natuurlijk wel wat dingen die handig zijn om te weten. In dit artikel bespreken we alles over de kruising tussen de ‘Aussie’ en de Husky.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Australian Shepherd nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Shepherd!

Een uiterst schattige hond

Ongetwijfeld zal een Australische Herder die gekruist wordt met een Husky een ongelooflijk schattige hond maken. Beide honden hebben echte werkgenen: de Husky in het trekken van karren, de Australische Herder met het drijven van vee.

Daarom zijn ze erg actief, maar tegelijkertijd ook erg aanhankelijk aan mensen, waarmee ze al generatieslang werken. Een dergelijke kruising is dus erg aaibaar en knuffelbaar.

Een niet zo bekende mix

Het is redelijk geaccepteerd om een Husky en een ‘Aussie’ te mixen en er zijn zelfs al verschillende namen voor deze mix: een ‘Aussie Husky’, een ‘Aussie Siberian’ of gewoon een ‘Aussie Husky Shepherd’, het kan allemaal. Toch is er nog niet heel veel bekend over de mix tussen deze twee hondenrassen en is het ook belangrijk om te begrijpen hoe de twee ouders in elkaar zitten.

Let op: Alles dat je wilt weten over jouw Australian Shepherd wordt ook uitgebreid behandeld in Australian Shepherd Handboek (100+ pagina’s). Je kan het handboek bekijken via deze link.

Beschrijving over de ‘Aussie’ en de Husky mix

Actie zit een Australische Herder in het bloed. Je zou denken dat de Australische Herder uit ‘down-under’ komt, maar dat is niet zo. Het ras heeft zijn oorsprong in de Baskische regio van Spanje, maar omdat de hond ook dienst ging doen op de ranches in Australië, dachten de Amerikanen dat het een Australische hond was.

Enfin, de Australische Herder is bijzonder slim en intelligent en heeft een werkmentaliteit. Hij is ook prima in te zetten als geleidehond, drugsopsporing en reddingshond.

De Husky uit het koude Siberië

Als je alleen al naar de dikke vacht kijkt van de Husky, dan zal het je niet verbazen dat het beest is gefokt in het uiterste noorden van Siberië bij het volk de Tsjoektsjen. Daar werden ze ingezet als sleetrekkers. In de 20e eeuw werd het beest ook in Noord-Amerika gebruikt om verder mee te fokken.

Volgens overleveringen bestaat dit hondenras al ruim 3000 jaar en is het een van de oudste en meest raszuivere hondenrassen ter wereld. Het beest is net als de Aussie erg actief, intelligent en zachtaardig in karakter.

Alles over de kruising Australian Shepherd x Husky mix

Het is nooit helemaal duidelijk bij een kruising welke genen boven komen te liggen. Een Aussie Husky zal een loyaal beest zijn, actief en klaar voor actie. Toch zal het beest ook wantrouwen tonen tegen mensen die hij niet kent en zal het altijd even duren voordat hij echt bij je komt voor een aai.

Dat ligt vooral aan de genenpoel van de Husky, echter. Dat gezegd hebbende, verschilt het karakter tussen een Husky en een Aussie ook weer niet zoveel: beiden zijn zeer intelligent en alert en kunnen voor veel taken worden ingezet. Daarnaast zal zo’n beest niet gauw vals worden: het zijn beiden vriendelijke en zachtaardige honden.

Fysieke kenmerken van zo’n ‘Aussie Husky’

Een Australische Herder kruisen met een Husky komt over het algemeen neer op een soort loterij: het is net welke genen er bovenkomen. Een nestje van een Husky en een Aussie kunnen dus vol liggen met hele verschillende pups. De ene pups kunnen meer lijken op de spikkels van de Aussie, de andere zullen de typische ogen hebben van een Husky.

En weer andere pups zullen er een perfecte mix van zijn, zodat je telkens op het verkeerde been wordt gezet.

Voor- en nadelen van de kruising

Wat zijn de voor- en nadelen van het kruisen van een Husky met een Aussie? Wel, daar hebben we een lijstje voor gemaakt, zodat je makkelijk in één oogopslag kunt zien of het iets is voor jou en of je dergelijke pups wilt krijgen.

 • + Karakter: de ‘Aussie Husky’ zal een fijn karakter krijgen, lief en zachtaardig maar ook graag actie willen.
 • + Trainbaarheid: een dergelijke kruising zal een soort ontwikkelen dat goed kan worden getraind voor bepaalde taken.
 • + Actief: de mix tussen de Australische en Siberische hondenrassen zal niet graag stil willen zitten en het beest wordt niet gauw sloom.
 • Verzorging: helaas heeft een Husky, zowel als een Aussie, veel onderhoud en verzorging nodig. Je zult tanden moeten poetsen, de vacht borstelen en de oren schoonmaken.
 • Gezondheid: verzorg je een hond niet goed, dan zullen erfelijke ziektes eerder optreden. De Aussie Husky kan mogelijk flink wat erfelijke ziektes ontwikkelen.
 • Beweging nodig: het is heel belangrijk dat je dagelijks vaak met het beest speelt, beweegt en dolt. Een Aussie Husky zal niet blij zijn als hij geen beweging krijgt.

Leer alles over jouw lieve Australian Shepherd

Wil je álles leren over jouw Australian Shepherd? Bekijk dan ook het Australian Shepherd Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze lieve hond!

Klik hier om het boek te bekijken →

Leeftijdsverwachting van de ‘Aussie Siberian’

Het is bijzonder dat deze twee raszuivere honden helemaal niet zo heel ongezond zijn als je misschien zou verwachten. Zeker de Husky is bijzonder sterk voor een hond die 3000 jaar is gefokt. De verwachting voor een dergelijke hond is zo ongeveer 10, 12 tot 14 jaar maximum.

Natuurlijk ligt het eraan hoe jij omgaat met je hond en of je er ‘zuinig’ mee omgaat. Een dikkere hond zal sneller problemen krijgen met zijn gezondheid.

Gezondheidsproblemen bij deze mix

Het gebeurt niet zelden dat honden van het Australische ras problemen krijgen met hun heupen, ellebogen  en andere gewrichten. Ook is epilepsie helaas een voorkomend fenomeen bij deze rashonden.

Er kunnen bij de Husky ook oogproblemen optreden en elke soort afstammeling kan met staar te maken krijgen. Het is goed om regelmatig je Aussie Husky na te laten kijken door een dierenarts en te laten controleren op onder andere ook diabetes (suikerziekte).

Het is belangrijk om te weten wat je te wachten staat met een Aussie Husky en de eventuele kosten die daarbij komen kijken. Toch is het een goede optie om de hond aan te schaffen of jouw Aussie te laten kruisen met de Husky van je buren, vrienden of familie. Je zult er geen spijt van krijgen en een prachtig nestje krijgen.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Australian Shepherd?

Bekijk dan het Australian Shepherd Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Australian Shepherd wilde weten in één compleet e-book!”

Australian Shepherd Handboek bevat 100+ pagina’s vol info over jouw hond!

 • Wil je een Australian Shepherd kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
 • Wil je jouw Australian Shepherd zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
 • Wil je jouw Australian Shepherd trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
 • Wil je jouw Shepherd de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
 • Ben je gek van Australian Shepherds en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is Australian Shepherd Handboek perfect voor jou.
90+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Australian Shepherd Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Australian Shepherd Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload