Home | Australian Shepherd x Golden Retriever kruising: een geweldige mix

Australian Shepherd x Golden Retriever kruising: een geweldige mix

⏱ Leestijd: 4 minuten

Het kruisen van verschillende hondenrassen is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Er is nog steeds flink wat discussie tussen wetenschappers en genetici of het beter is voor de gezondheid van een hondenras om uit een andere genenpoel te vissen, of dat het niet zoveel uitmaakt.

Toch proberen mensen het steeds vaker en nu dus ook met de Australian Shepherd die steeds vaker een kruising vormt met een Golden Retriever. We kunnen deze kruising al bijna een klassieker noemen.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Australian Shepherd nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Shepherd!

Eigenschappen en karakter van mix

Het is natuurlijk nooit echt met honderd procent zeker te weten hoe een nestje met pups van ouders van twee verschillende hondenrassen eruit komen te zien. Sommige pups zullen veel meer lijken op de Retriever, anderen zullen veel meer kenmerken vertonen van de ‘Aussie’.

Toch zijn beide honden echt bijzonder goed geschikt voor grote gezinnen met actieve kinderen die graag met de honden spelen. Om een beetje een idee te krijgen van de eigenschappen van de beide honden, zullen we eerst de beide ouders beschrijven.

Beschrijving Golden Retriever en Australian Shepherd

Een Golden Retriever dankt zijn naam aan twee kenmerken. Allereerst is het beest bijzonder mooi als het gaat om de vacht. De glanzende goudkleurige vacht is de reden voor ‘Golden’. De hond werd in de 19e eeuw op een Schots adellijk landgoed gefokt en had als doel om geschoten wild zoals eenden, ganzen en fazanten terug te brengen naar de jager op zijn paard.

Vandaar de naam ook: Retriever, wat vertaald kan worden als ‘terugbrengen’.

Let op: Alles dat je wilt weten over jouw Australian Shepherd wordt ook uitgebreid behandeld in Australian Shepherd Handboek (100+ pagina’s). Je kan het handboek bekijken via deze link.

Hoe de Australische Herder helemaal niet Australisch is

Het is voor velen een verbazing als men er achter komt dat een Australian Shepherd helemaal niet Australisch is. Nee, het beest komt uit het noorden van Spanje waar hij al eeuwen terug werd ingezet als schapendrijver. De Australiërs konden zo’n beest wel gebruiken en importeerden die, waarna de Amerikanen het beest ontmoetten in het land van ‘down-under’.

Vandaar dat ze het beest ‘Australian’ noemden.

Alles over de kruising Australian Shepherd x Golden Retriever mix

Er worden verschillende namen gegeven aan de mix tussen een Australian Shepherd en een Golden Retriever. De meest gangbare is de Australian Retriever. Ook een de naam ‘Golden Aussie’ wordt er echter voor gebruikt en is redelijk gangbaar. De naam ‘Golden Aussie’ wordt vooral gebruikt voor die pups die dezelfde vacht van hun Golden Retriever ouder erven.

Toch zullen niet alle pups in een nestje van gekruiste hondjes dezelfde mooie gouden vacht ontvangen. Daarom is de gangbare naam voor de meer Aussie-lijkende hondjes de ‘Australian Retriever’.

Karakter van de ‘Australian Retriever’

Zoals je ziet, zit er bij beide ouders in de genen om dingen te doen, te werken, te arbeiden. De Retriever zal snel achter iets aanrennen, een haas of een vogel. De Shepherd zal zich inzetten om je kinderen te ‘hoeden’.

Beide honden zijn al eeuwenlang gedomesticeerd en zijn dus de perfecte aaibare honden voor in huis. Het moet wel een actief gezin zijn, want de honden houden van actie. Het leuke van de Golden Retriever genen is dat het beest eigenlijk heel zijn leven een speels karakter houdt – leuk voor een huishouden met kinderen.

Uiterlijk van de ‘Golden Aussie’ en ‘Australian Retriever’

Zoals we al een beetje hierboven hebben aangegeven, is het niet altijd duidelijk welke genen boven komen te liggen. Een nestje kan er heel verschillend uitzien. Sommige kruisingen worden ‘Golden Aussie’ en anderen ‘Australian Retriever’.

De laatstgenoemde zal vooral veel spikkelvorming hebben op z’n neus en rug, net als veel Australian Shepherds dat hebben.

Voor- en nadelen van de kruising

Niet iedereen is altijd zeker van zijn zaak als het gaat om kruisingen en daarom hebben we hier alle voor- en nadelen in plussen en minnen opgeschreven. Zo kan je in een oogopslag bekijken of het wat is voor jou.

 • + Karakter: het karakter van een ‘Australian Retriever’ zal ongetwijfeld erg zachtaardig en gezellig zijn.
 • + Actief: beide hondenrassen hebben een echte werkmentaliteit en zullen dus altijd actieve honden zijn.
 • + Schattig: een gekruiste hond van deze twee rassen zullen ongetwijfeld enorm schattig zijn en er heel leuk en lief uitzien.

 

 • Gezondheid: net als veel andere rashonden hebben ook deze hondensoorten een aanleg om ouderdomsziektes te ontwikkelen.
 • Actief: wat voor sommigen een pluspunt is, is voor anderen een minpunt. De Australian Retriever of Golden Aussie is een actieve hond en vereist flink wat actie van het baasje. De hele dag thuiszitten kan niet met zo’n beestje.
 • Verzorging: het is goed om deze hondensoort goed te verzorgen zodat er minder kans is op het ontwikkelen van verschillende ziektes op den duur.

Leer alles over jouw lieve Australian Shepherd

Wil je álles leren over jouw Australian Shepherd? Bekijk dan ook het Australian Shepherd Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze lieve hond!

Klik hier om het boek te bekijken →

Gezondheid en risico’s van ouderdom

Veel rashonden hebben erfelijke ziektes en een ‘Australian Retriever’ kan die ook erven van zijn beide ouders. Je moet hier denken aan gewrichtsproblemen in de heup of elleboog. Ook de ogen en het gehoor kunnen worden beïnvloed, zeker op latere leeftijd.

De Golden Retriever heeft een aanleg om kanker te ontwikkelen na verloop van tijd en het is dus goed om jaarlijks en als het beest ouder wordt, halfjaarlijks, naar de dierenarts te gaan voor controle en eventuele vaccinaties.

Verzorging van de mix

Het is essentieel om, zeker in het seizoen waarin de viervoeters verharen, het beestje minstens drie keer per week te borstelen. Zo verwijder je haren die anders door het hele huis komen te liggen. Het is van belang om het beestje niet te veel eten te geven: ze worden wat sneller dik en dat kan voor een slechtere gezondheid zorgen op den duur.

Ga ook vaak met het beestje lopen, wandelen, dollen en stoeien, zodat hij genoeg lichaamsbeweging krijgt. Dat is behoorlijk belangrijk voor de ‘Australian Retriever’.

Als je alles goed doet, dan kun je ruim 13, misschien wel 15 jaar genieten van jouw mix tussen een Golden Retriever en een Australische Shepherd. Het is dus echt wel de moeite waard om een dergelijke mix te proberen. Het is ongetwijfeld een hondensoort waar jij trots op kan zijn en die je ook zeker met een groot nest kwijt zal kunnen.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Australian Shepherd?

Bekijk dan het Australian Shepherd Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Australian Shepherd wilde weten in één compleet e-book!”

Australian Shepherd Handboek bevat 100+ pagina’s vol info over jouw hond!

 • Wil je een Australian Shepherd kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
 • Wil je jouw Australian Shepherd zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
 • Wil je jouw Australian Shepherd trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
 • Wil je jouw Shepherd de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
 • Ben je gek van Australian Shepherds en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is Australian Shepherd Handboek perfect voor jou.
90+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Australian Shepherd Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Australian Shepherd Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload