Home | Australian Shepherd x Doodle kruising: ontdek deze heerlijke mix

Australian Shepherd x Doodle kruising: ontdek deze heerlijke mix

⏱ Leestijd: 4 minuten

De kruising tussen een Australische Herder en de Doodle is één van de schattigste en liefste hondensoorten die er bestaan. Het leuke van deze mix, en ook eigenlijk van veel andere kruisingen, is dat je nooit helemaal zeker bent wat voor een viervoeter je krijgt.

In dit artikel bespreken we alle ins en outs over het kruisen van een Australian Shepherd en Doodle en of jij zo’n lief, schattig pluisje zou moeten aanschaffen of niet.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Australian Shepherd nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Shepherd!

Karaktertrekken van de Aussiedoodle

Zit jij misschien te denken om jouw Australische Shepherd te laten kruisen met een Poedel? Dan kun je verwachten dat het beestje de flexibiliteit, de mentaliteit en het instinct beërft van een Australische Shepherd. De genen van de Herder zullen het beestje een actief en druk beestje maken. Van de kant van de Doodle zal het de liefheid, schattigheid en knuffelmentaliteit van een Poedel beërven.

Namen voor de kruising mix

De kruising van de Australian Shepherd en de Poedel wordt ook wel eens de Aussiedoodle genoemd. Dat is de meest gangbare naam waaronder je alle info kunt vinden over het schattig beestje.

Let op: Alles dat je wilt weten over jouw Australian Shepherd wordt ook uitgebreid behandeld in Australian Shepherd Handboek (100+ pagina’s). Je kan het handboek bekijken via deze link.

Een mix tussen de Australian Shepherd en de Poedel

Het is nooit helemaal duidelijk welke genen ‘winnen’ als je een hondenras kruist met een ander hondenras. Een nestje met één ouder Australische Herder en één ouder Poedel kan zo maar twee of drie verschillend uitziende puppy’s bevatten. Het is daarom belangrijk om over beide ouders een beetje te weten wat het karakter is.

Alles over de Aussie

De Australische Herder is een echte schapendrijver in hart en nieren. Oorspronkelijk komt de viervoeter helemaal niet uit Australië, maar uit het Spaanse noorden: het Baskenland. Daar werd de herder gefokt om schapen, maar ook andere kuddedieren te hoeden, iets waar Australische ranchers ook wel brood in zagen.

De Amerikanen importeerden de hond uit Australië, vanwaar het vervolgens ook de naam ‘Australian Shepherd’ door kreeg. De ‘Aussie’ is een actieve en echte werkhond en is generatieslang in contact geweest en heeft samengewerkt met mensen en is dus bijzonder aaibaar, lief en knuffelbaar.

Wat we weten van de Doodle

Een Doodle is de naam die Poedels krijgen als ze worden gekruist met welk ander hondenras dan ook. Poedels zijn dus het zuivere ras, de Doodle is een mix. De Poedel is een van de oudste Europese hondenrassen en verschillende Poedelsoorten waren er al in de 16e eeuw in Frankrijk of in ieder geval ergens in Zuid-Europa.

Hoewel je dat misschien niet zou zeggen als je de huidige poedels zo zou bekijken, was de hond vroeger een echte jachthond: op eenden bijvoorbeeld. Door de lange geschiedenis met mensen is de Poedel een van de meest schattige en aaibare diertjes op de aardbol.

Karaktereigenschappen van de Australian Shepherd x Doodle (Aussiedoodle)

Wat je zult zien bij sommige Aussiedoodle is dat het eigenlijk viervoeters zijn met een mentaliteit van een Poedel, maar met de lichaamskracht van een Australische Shepherd. Dat zorgt er soms voor dat het beest tegen mensen op zal springen en zeker met kinderen kent het beestje zijn eigen kracht niet helemaal. Pas daar dus mee op.

Een enorm actieve hond

Een ander kenmerk voor de Australian Shepherd x Doodle is natuurlijk dat het een bijzonder actieve hond is. De Poedel is van oorsprong een jager, maar zeker de Australian Shepherd is gefokt om veel te rennen en schapen en andere kuddes te hoeden. Houd er dus rekening mee dat met een Aussiedoodle je wel flink de benen zult moeten strekken om het beest tevreden te houden.

Voor- en nadelen van de kruising

Niet elke Aussiedoodle is hetzelfde en het is moeilijk om daadwerkelijk te weten wat er uit een dergelijke mix zal komen, ook al is het niet zelden geprobeerd. Wel zijn er wat voor- en nadelen te identificeren waar je rekening mee kunt houden en waar je wel zeker wat aan zult hebben.

  • + Schattig: voor alles is een mix tussen een Australische Shepherd en een Poedel schattig, het beestje is enorm aaibaar en zal zich altijd op je schoot leggen.
  • + Karakter: Aussiedoodles zijn echte gezinshonden en hebben een liefde voor het zijn rondom mensen. Hoe groter het gezin, hoe beter.
  • + Actief diertje: het leuke van een Aussiedoodle is dat het bijna nooit een sloom beestje wordt en het zal altijd lekker actief zijn.
  • Gezondheid: net als zuivere rassen hebben ook kruisingen te maken met gezondheidsissues. Ook de Aussiedoodle kan enkele hardnekkige ouderdomsziektes ontwikkelen.
  • Behoorlijk actief: het is soms moeilijk om een Aussiedoodle genoeg uitdaging te bieden en het beest heeft echt dagelijks meerdere wandelingen nodig.
  • Verzorging: het houden van een Aussiedoodle vereist flink wat verzorging, zeker de harenbos van de viervoeter zal flink wat werk vereisen.

Leer alles over jouw lieve Australian Shepherd

Wil je álles leren over jouw Australian Shepherd? Bekijk dan ook het Australian Shepherd Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze lieve hond!

Klik hier om het boek te bekijken →

Verzorging van de Aussiedoodle

Het is belangrijk om te weten dat Aussiedoodles een bepaald soort vacht zullen krijgen waar je wel echt achteraan moet. Het is goed om de Aussiedoodle elke twee à drie dagen een borstelbeurt te geven, regelmatig in bad te doen en ook moeten de klitten eruit worden gehaald.

Ook de tanden vereisen wat verzorging en een dagelijkse poetsbeurt, de nagels op de poten moeten regelmatig worden geknipt en het beest heeft het juiste voedsel nodig.

Gezondheid rondom de kruising

Het is voor hondenkenners geen verbazing dat ook de Aussiedoodle op den duur problemen kan ontwikkelen met zijn gezondheid, net als de meeste gefokte rassen. Enkele van de grote problemen bij honden van deze kruising zijn bijvoorbeeld heup- en elleboogproblemen, maar ook epilepsie is een veel voorkomend probleem bij veel oudere Aussiedoodles.

Het is dus wel erg verstandig om de viervoeter af en toe bij een dierenarts langs te laten gaan.

Zorg voor een gezonde pup

Als jij de door jouw gewenste pup gaat kopen, is het van belang om de papieren te controleren. Koop een pup alleen bij een officiële hondenverkoper die alle documenten in orde heeft en die kan bewijzen dat jouw puppy een goed voorgeslacht heeft.

Als je dat doet, dan ben je verzekerd van een lang en vrolijk leven voor jouw pup tot wel 10 tot 13 jaar. Je zult er lang van kunnen genieten.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Australian Shepherd?

Bekijk dan het Australian Shepherd Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Australian Shepherd wilde weten in één compleet e-book!”

Australian Shepherd Handboek bevat 100+ pagina’s vol info over jouw hond!

  • Wil je een Australian Shepherd kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Australian Shepherd zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Australian Shepherd trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Shepherd de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Australian Shepherds en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is Australian Shepherd Handboek perfect voor jou.
90+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Australian Shepherd Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Australian Shepherd Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload