Home | Australian Shepherd x Border Collie kruising: ontdek deze mix

Australian Shepherd x Border Collie kruising: ontdek deze mix

⏱ Leestijd: 4 minuten

Het is niet makkelijk om een hond te vinden die écht bij je past. Mensen hebben er eeuwen over gedaan om bepaalde rashonden te krijgen en tegenwoordig is het heel erg in om die rashonden te kruisen om de meest interessante, unieke en lieve beesten te krijgen.

In dit artikel bespreken we de leuke kruising tussen de Australische Herder (Australians Shepherd) en de Border Collie uit het grensgebied tussen Engeland en Schotland. Let’s start!

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Australian Shepherd nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Shepherd!

Karakteristieken van de kruising

Met de kruising tussen de Schotse en de Australische schapendrijvers heb je eigenlijk twee hele actieve en energieke rassen te pakken: samen zullen ze ongetwijfeld een hele actieve hond geven. Dat is natuurlijk prachtig als je een groot gezin hebt en iedereen wil wel met een hond spelen, maar als je alleen woont in een klein huisje is dat minder ideaal.

De honden hebben bovendien een echte werkmentaliteit en kunnen uren bezig zijn met wat jij wilt dat ze doen. Ze zijn dus goed te trainen.

Het uiterlijk van de kruising

Uiteindelijk lijken de Australian Shepherd en de Border Collie behoorlijk op elkaar als we het hebben over de bouw van het dier en het zijn vooral de kleuren van het beest waar de mix zal gebeuren: het zal een strijd worden tussen de spikkelgenen van de ‘Aussie’ en de zwart-witte of bruin-witte kleuren van de Border Collie.

Om nog een beetje meer te snappen over een kruising tussen de twee zullen we eerst nog even elk ras afzonderlijk behandelen.

Let op: Alles dat je wilt weten over jouw Australian Shepherd wordt ook uitgebreid behandeld in Australian Shepherd Handboek (100+ pagina’s). Je kan het handboek bekijken via deze link.

Beschrijving Australian Shepherd en Border Collie

Als we het hebben over de Australische Herdershond, dan hebben we het over een hond die uit Australië komt, toch? Nee, de Australische Herder komt helemaal niet uit Australië, maar gewoon uit ons eigen vertrouwde Europa.

Waarom dan een ‘Aussie’? Wel, de Spanjaarden exporteerden hun hond naar Australië, waarna het beest ook naar Amerika werd vervoerd: zodoende. De beesten waren perfecte schaapherders.

Het mooie van de Border Collie

De Border Collie heeft een al net zo’n interessante geschiedenis. De naam ‘Collie’ heeft hij te danken aan het Schotse woord voor ‘herder’, wat verraadt dat het beestje net als de Australian Shepherd historisch werd gebruikt voor op de boerderij.

De naam ‘Border’ heeft hij te danken aan het feit dat het beest is ontstaan uit een mix van Romeinse honden en honden van de Vikingen: die kwamen samen op de Oud-Romeinse grens tussen Engeland en Schotland.

Ze lijken erg op elkaar

Het interessante van de kruising tussen deze twee is het feit dat ze erg op elkaar lijken en op het eerste gezicht gewoon lijken op hetzelfde ras. Er zijn wat kleine verschillen: zo is de Australische herder net iets dikker en sterker gebouwd en daarmee ook zwaarder.

Alles over de kruising Australian Shepherd x Border Collie

De beide hondensoorten houden van hard rennen en dat was historisch ook wel nodig met het drijven van de vele kuddes schapen: dat zit daadwerkelijk nog in hun genen. Ze kunnen tot wel 50 kilometer per uur rennen en dat houden ze ook wel een tijdje vol. Toch is door lang fokken met de beesten wel het probleem ontstaan van gewrichten, maar ook gehoor- en oogproblemen zijn ontstaan bij het beestje.

Bijzonder slim en intelligent

De beesten zijn erg intelligent als het gaat om de werkzaamheden die ze moeten doen. Er zijn ook flink wat hondensporten die je ze aan kunt leren, trucs en andere hondenactiviteiten. De keerzijde van deze actievelingen is dat de honden echt constant aandacht nodig hebben, in beweging moeten zijn en zich altijd moeten kunnen vermaken.

Doen ze dat niet, dan worden ze mogelijk destructief.

Voor- en nadelen van de kruising

Om een beetje een idee te geven van de kruising tussen een Australische Herder en een Border Collie uit het met fokken van de trouwe viervoeters vertrouwde Groot-Brittannië, hebben we alle plussen en minnen nog eens op een rijtje gezet:

+ Karakter: de kruising zal de actieve houding van beide ouders erven en erg veel energie hebben wat er altijd uit moet komen.
+ Intelligentie: een van de kenmerken van de kruising tussen een Aussie en een Border Collie is de strakke intelligentie en de beesten kunnen veel dingen leren.
+ Uiterlijk: door het strak gebouwde lichaam kunnen de beesten hard rennen en zijn ze geschikt als schapendrijvers.

 

Erg actief: je moet met een kruising tussen deze twee rashonden echt wel iemand zijn die graag naar buiten gaat, het beest heeft beweging nodig
Gezondheid: door decennialang fokken zijn er flink wat problemen ontstaan met de gewrichten, zeker in latere leeftijd.
Verzorging: de vacht van de hondenkruising is erg mooi, maar heeft wel wat verzorging nodig.

Leer alles over jouw lieve Australian Shepherd

Wil je álles leren over jouw Australian Shepherd? Bekijk dan ook het Australian Shepherd Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze lieve hond!

Klik hier om het boek te bekijken →

Gezondheid van de Australische Herder x Border Collie

Het is echt wel verstandig om zeker na een jaar of 5, jaarlijks met de kruising naar de dierenarts te gaan. Het is belangrijk dat er de juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen, zoals vaccinaties en onderzoeken. Met de juiste check-up op z’n tijd zul je voorkomen dat erfelijke ziektes echt een groot probleem worden.

Als we het hebben over de Australische Herder, dan moeten we wel melden dat ze een aanleg hebben om na verloop van tijd kanker te ontwikkelen in verschillende vormen. Steeds meer fokkers echter proberen er rekening mee te houden en zullen de ziekige dieren niet meenemen in hun fokprogramma’s.

Veel verzorging voor de kruising

Het is ook nog eens belangrijk om te weten dat je met de kruising van een Australische Herder en een Border Collie de juiste activiteiten weet te vinden voor het beest.

Het is van essentie om het beest minstens 60 minuten per dag te laten bewegen. Doe je dat niet, dan zal het beest jou niet gelukkig maken en jij de viervoeter niet.

Is de Australische Herder x Border Collie een goede keuze?

Meer dan met veel andere kruisingen is het kruisen van deze twee rashonden wél echt een goed idee. Omdat de twee honden zoveel op elkaar lijken qua lichaamsbouw, karakter en uiterlijk zullen de twee elkaar vooral versterken: er komt een wat grotere genenpoel, waardoor er meer kans is op een gezonde hond.

Een hond waar je veel plezier aan zult beleven, mits je er goed voor zorgt.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Australian Shepherd?

Bekijk dan het Australian Shepherd Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Australian Shepherd wilde weten in één compleet e-book!”

Australian Shepherd Handboek bevat 100+ pagina’s vol info over jouw hond!

  • Wil je een Australian Shepherd kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Australian Shepherd zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Australian Shepherd trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Shepherd de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Australian Shepherds en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is Australian Shepherd Handboek perfect voor jou.
90+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Australian Shepherd Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Australian Shepherd Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload