Home | Australian Shepherd: hoe werkt het verharen?

Australian Shepherd: hoe werkt het verharen?

⏱ Leestijd: 4 minuten

Een hond hebben is natuurlijk hartstikke leuk. Je hebt een maatje die je altijd vrolijk begroet wanneer je thuis komt, of je nou een half uur weg bent geweest of de hele dag. Je hebt iemand die maar al te graag met jou een lekker lange wandeling gaat maken en waarmee je daarna lekker kan kroelen op de bank.

Natuurlijk heeft het hebben van een hond ook wel wat nadelen en eentje daarvan is het feit dat ze verharen. Dit resulteert soms in een huis vol hondenharen en daar zit dan weer niemand op te wachten. Maar, wees niet getreurd! Wanneer je wel graag een hond wil hebben, maar iets minder graag een huis vol met hondenharen wil hebben, dan is de Australian Shepherd wellicht iets voor jou.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Australian Shepherd nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Shepherd!

De vacht van de Australian Shepherd

Eén van de dingen die zo mooi zijn aan de Australian Shepherd, is zijn vacht. Deze kan veel verschillende kleuren hebben. De ondervacht is kort en dik, maar dit ras heeft daarboven ook nog lange haren waardoor het een hele fijne hond is om lekker mee te knuffelen. Deze haren zijn golvend of steil van structuur. De vacht kan verschillende kleuren hebben zoals zwart, bruin, wit, red merle en blue merle.

Het kan zo zijn dat de vacht één effen kleur is, maar meestal is het een mix van twee of drie verschillende kleuren. Doordat de vacht van de Australian Shepherd zo dik is, is de hond goed beschermd tegen de weerselementen. Daarnaast kan een Australian Shepherd nog wel eens op avontuur uitgaan in de bosjes. Dankzij zijn dikke vacht raakt zijn huid niet zo snel beschadigd door scherpe takken of andere voorwerpen die kunnen krassen.

Verharen van een Australian Shepherd

Op zich verhaart de Australian Shepherd over het algemeen niet heel veel. Zo’n twee keer per jaar verharen ze echter enorm, wanneer ze in de rui zijn. De haren van je hond komt je dan van zo’n beetje alle kanten tegemoet. Gelukkig weet je meestal wel ongeveer wanneer dit gaat gebeuren en kun je jezelf en je hond hier op voorbereiden door in deze tijden je hond wat vaker te borstelen.

Je zou er ook voor kunnen kiezen om op zulke momenten je Australian Shepherd naar een trimsalon te brengen zodat een deel van de dikke ondervacht weggehaald kan worden. Dit is echter niet noodzakelijk. Je kunt ook gewoon elke dag de vacht van je hond borstelen.

Let op: De verzorging van jouw Australian Shepherd (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Australian Shepherd Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Hypoallergeen

Ondanks er wel eens beweerd wordt van wel, is er geen een hond die hypoallergeen is. Het is echter wel zo dat een hond met korte haren, zoals dus de Australian Shepherd, minder haren verliest dan een hond die alleen maar lange haren heeft. Dit zorgt er dan ook uiteraard voor dat er veel minder hondenharen door je huis verloren raken wanneer je voor dit ras kiest.

Hierdoor is de Australian Shepherd dus wel iets meer geschikt voor mensen die een hondenallergie hebben. Mensen met een hondenallergie zijn namelijk meestal niet allergisch voor de hond zelf, maar voor zijn haren.

Bij een hond kom je deze natuurlijk over tegen in huis, wat dus niet het geval is bij een Australian Shepherd. Hierdoor hebben mensen met een hondenallergie soms minder last van hun allergie wanneer ze een Australian Shepherd hebben. Dat is echter niet altijd het geval.

Jouw Australian Shepherd verhaart? Zo verzorg je de vacht

Ondanks dat de Australian Shepherd maar weinig verhaart, moet je zijn vacht natuurlijk wel goed verzorgen. Dit kun je doen door hem regelmatig te borstelen. Wanneer je hier al mee begint wanneer je hond nog maar een puppy is, zal hij vrij snel aan dit ritueel gewend raken en laat hij het ook gemakkelijker toe.

Je kunt het beste zijn vacht ongeveer één keer per week nog borstelen, maar het liefste nog wat vaker. Al snel zul je merken dat je hond hier waarschijnlijk dol op is. Bovendien gaat zijn vacht er ook nog eens mooi van glanzen waardoor hij er ook meteen een stuk gezonder uit ziet. Let er wel op dat je zijn vacht buiten borstelt, want anders krijg je al die haren van je hond in huis en dat wil je natuurlijk niet hebben.

Je kunt voor de verzorging van je hond gewoon een normale borstel gebruiken, maar houd er wel rekening mee dat de onderlaag op deze manier niet zo goed wordt verzorgd. Voor de nek, borst, keel en de plekjes achter de oren kun je een slicker borstel gebruiken. Deze plaatsen worden namelijk nog wel eens vergeten, maar het is heel belangrijk dat je deze ook meeneemt tijdens je verzorging.

De rest van het lichaam kun je het beste van voor naar achteren borstelen. Werk dus naar de schouders en de pootjes toe. Borstel vanaf de buik naar de ribbenkast en zo verder naar achteren. Tot slot borstel je dan de achterpoten en de staart van je Australian Shepherd. Let er wel op dat de staart heel erg gevoelig kan zijn omdat dit het verlengde van de ruggengraat is.

Leer alles over de verzorging van jouw Australian Shepherd

Wil je ontdekken hoe je jouw Australian Shepherd zo goed mogelijk kan verzorgen? Bekijk dan ook het Australian Shepherd Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld.

Klik hier om het boek te bekijken →

Je Australian Shepherd in bad doen

Bij de verzorging van de vacht van je hond hoort natuurlijk ook een badje op zijn tijd. Net zoals mensen zich moeten wassen, moeten honden dat natuurlijk ook. Op deze manier voorkom je dat je hond heel erg gaat stinken en dat zijn vacht dof en vettig wordt.

Alle haren die hij dan verliest, blijven in zijn vacht hangen en er kunnen vervelende klitten ontstaan. Zeker wanneer je Australian Shepherd in de rui is, is het verstandig om hem regelmatig te wassen. Op deze manier gaan alle losse haren uit zijn vacht. Natuurlijk is een wasbeurt ook niet helemaal misplaatst wanneer je hond net een lange wandeling heeft gemaakt of hij in de modder heeft gespeeld.

Over het algemeen zijn Australian Shepherds niet heel erg dol op in bad gaan, maar ze maken er ook geen groot probleem van. Het beste kun je een speciale hondenshampoo gebruiken zodat je zeker weet dat het je hond niet gaat irriteren. Er zijn zelfs speciale shampoos die gemaakt zijn om te gebruiken wanneer je hond in de rui is. Dat is natuurlijk helemaal fijn!

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Australian Shepherd?

Bekijk dan het Australian Shepherd Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Australian Shepherd wilde weten in één compleet e-book!”

Australian Shepherd Handboek bevat 100+ pagina’s vol info over jouw hond!

  • Wil je een Australian Shepherd kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Australian Shepherd zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Australian Shepherd trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Shepherd de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Australian Shepherds en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is Australian Shepherd Handboek perfect voor jou.
90+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Australian Shepherd Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Australian Shepherd Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload