Home | Leer de Australian Shepherd red merle kennen

Leer de Australian Shepherd red merle kennen

⏱ Leestijd: 4 minuten

Een van de kenmerken waar je de Australian Shepherd aan kunt herkennen, is zijn vacht. Deze heeft namelijk een aantal verschillende kleuren. De verschillende kleuren zijn niet per se te zien in vlekken, maar het is meer aan palet aan kleuren. De plekken hebben dus niet altijd een harde rand waardoor je een duidelijke vlek ziet.

Sommige plekjes zijn namelijk heel klein en dat is juist wat dit ras zo mooi maakt. De Australian Shepherd heeft vier basiskleuren: zwart, merle, blue merle en red merle.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Australian Shepherd nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Shepherd!

Australian Shepherd Red Merle

Laten we beginnen met wat merle eigenlijk betekent. Als een hond een merle kleur heeft, dan wil dat zeggen dat ze een verdunning van hun basiskleur hebben. Meestal gaat het dan om de kleur zwart en verkleurt deze naar grijs. De ondergrond is dan wit, waardoor je een patroon krijgt met lichte en donkere gedeelten.

Als een hond de kleur red merle heeft, dan is het dus niet helemaal rood of bruin, maar het lijkt een beetje alsof de pure bruine/rode kleur zich gemengd heeft met wit, waardoor het een iets lichtere kleur is. Red merle wordt ook wel leverkleurig genoemd. Het is typerend voor merles dat ze wat donkerder worden als ze ouder worden. Houd hier dus rekening mee wanneer je een Australian Shepherd red merle koopt.

Hoe de red merle er precies uit ziet van kleur en van patroon, ligt natuurlijk aan zijn ouders. Dat is erg speciaal, want iedere hond ziet er anders uit, zelfs iedere Australian Shepherd. Je kunt ze hier onderling beter aan herkennen, wat natuurlijk erg handig is.

Ook kun je, wanneer je besluit om een Australian Shepherd te fokken, het van tevoren dus nooit helemaal zeker weten hoe je puppy eruit komt te zien. Je kunt het wel een beetje sturen door twee ouders te laten paren waarbij de kans groot is dat je hond een bepaalde kleur krijgt, bijvoorbeeld red merle. Maar je weet nooit wat er precies de overhand neemt en hoe je puppy er dus uit komt te zien.

Let op: Alles dat je wilt weten over jouw Australian Shepherd wordt ook uitgebreid behandeld in Australian Shepherd Handboek (100+ pagina’s). Je kan het handboek bekijken via deze link.

Het fokken met verschillende kleuren

Wist je dat je niet alle kleuren Australian Shepherd met elkaar mag fokken? Het is het belangrijkste dat de gezondheid, het gedrag en de bouw van de hond goed zijn. Vervolgens mag er gekeken worden naar de kleur van het dier. Hier moet je dan wel rekening houden met de kleuren die gewenst zijn voor het ras.

Blue merle mag niet gefokt worden met een andere Australian Shepherd die blue merle heeft. Ook mag een hond met blue merle niet gemixt worden met een red merle. Wanneer een hond zowel red merle als blue merle heeft, mag het ook niet gemixt worden met een Australian Shepherd met een merle kleur.

Het is zelfs zo dat de hond niet per se een merle kleur hoeft te hebben en dat hij dan alsnog niet gemixt kan worden met een merle hond. Het kan dan namelijk zo zijn dat de hond wel het gen in zich heeft waardoor hij het wel nog door kan geven aan eventuele puppy’s. De reden hiervoor is dat honden met twee merle vaker doof, blind en gevoelig voor zonlicht zijn.

Ook komt sterfte in de baarmoeder vaker voor wanneer er twee honden gefokt worden die allebei het merle gen hebben. Dit is dus niet alleen zo bij het ras Australian Shepherd, maar ook bij andere hondenrassen. Je moet hier dus heel voorzichtig mee zijn, want je wil het ras natuurlijk zo puur mogelijk houden en ervoor zorgen dat de honden in optimale gezondheid verkeren.

Leer alles over jouw lieve Australian Shepherd

Wil je álles leren over jouw Australian Shepherd? Bekijk dan ook het Australian Shepherd Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze lieve hond!

Klik hier om het boek te bekijken →

Tricolor en bicolor

Een Australian Shepherd kan verschillende kleuren hebben. Zo kan hij bijvoorbeeld helemaal zwart of helemaal bruin zijn. Wanneer een Australian Shepherd bicolor is, dan heeft hij twee verschillende kleuren in zijn vacht.

Je hebt bijvoorbeeld red bicolor, dan is de hond red en wit. Je Australian Shepherd kan ook black bicolor zijn en dan is de vacht zwart met wit gekleurd. Bij tricolor heeft je hond drie verschillende kleuren. Red tricolor is dan bijvoorbeeld red, bruin en wit. Black tricolor houdt in dat je Australian Shepherd een zwarte, witte en bruine kleur heeft.

De verzorging van de red merle vacht

De vacht van de Australian Shepherd heeft niet alleen prachtige kleuren, maar hij is ook nog eens heel dik en redelijk lang. Zijn ondervacht is kort en de rest van de haren zijn halflang. Dit is voor de hond erg fijn, want hierdoor is het ras goed beschermd tegen de verschillende weerselementen. Voor het baasje kan het een nadeel zijn, want hierdoor is het verstandig om de vacht regelmatig te borstelen.

Je kunt dit wekelijks doen of zelfs nog vaker. Het is ook gewoon een fijn momentje voor jou en je hond, want je trouwe vriend zal hier waarschijnlijk enorm van genieten. Bovendien gaat zijn vacht er mooi van glanzen door het regelmatig te borstelen. Het is wel handig om je hond buiten te borstelen om te voorkomen dat al de haren die loslaten in je huis terecht komen.

Het is prima om een gewone borstel te gebruiken om de red merle vacht van je Australian Shepherd te verzorgen, maar houd er wel rekening mee dat op deze manier de onderlaag niet goed wordt verzorgd. Je kunt hier het beste een slicker borstel voor gebruiken.

Let ook vooral op de plekken achter de oortjes en de keel, borst en nek. Deze plekjes worden namelijk vaak vergeten. Wees voorzichtig wanneer je de staart borstelt, want deze kan erg gevoelig zijn.

Verschil red merle Australian Shepherd en andere kleuren

Het verschil tussen een Australian Shepherd red merle en Australian Shepherds met andere kleuren zit hem alleen in het voor de hand liggende: het uiterlijk van de hond. Het heeft verder totaal geen invloed op het karakter van het beestje.

De Australian Shepherd is ongeacht zijn kleur vacht een hele lieve, hardwerkende en enthousiaste hond. Een echt gezelschapsdier en de ideale waakhond die graag voor zijn baasje te werk gaat. Kortom, niet zomaar een huisdier, maar een toevoeging aan het gezin en je nieuwe beste vriend.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Australian Shepherd red merle?

Bekijk dan het Australian Shepherd Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Australian Shepherd wilde weten in één compleet e-book!”

Australian Shepherd Handboek bevat 100+ pagina’s vol info over jouw hond!

  • Wil je een Australian Shepherd kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Australian Shepherd zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Australian Shepherd trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Shepherd de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Australian Shepherds en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is Australian Shepherd Handboek perfect voor jou.
90+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Australian Shepherd Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Australian Shepherd Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload