Home | Australian Shepherd puppy: dit moet je weten

Australian Shepherd puppy: dit moet je weten

⏱ Leestijd: 4 minuten

Er is waarschijnlijk maar één ding dat schattiger is dan een Australian Shepherd en dat is een Australian Shepherd puppy! Heel erg lang kun je hier helaas niet van genieten, want een puppy van dit ras groeit ontzettend snel en voor je het weet heb je een volwassen hond in huis. Een puppy is dan wel heel erg leuk, er komt nog veel meer bij kijken dan dat je in eerste instantie misschien zou denken.

Vooral wanneer je voor het eerst een hond koopt, zijn er een hoop dingen waar je op moet letten. Elke hond is natuurlijk anders en zo heeft ook de Australian Shepherd puppy zijn specifieke kenmerken die hem zo uniek maken.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Australian Shepherd nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Shepherd!

De Australian Shepherd puppy

Met een puppy moet je natuurlijk heel anders om gaan dan met een volwassen hond. Dat is heel logisch, want met een baby ga je ten slotte ook heel anders om dan met een volwassen persoon. De puppy is fragiel, moet nog wennen aan zijn nieuwe baasjes en zijn nieuwe leefomgeving en kent nog geen commando’s.

Het kan daarom een flinke uitdaging zijn om een puppy groot te brengen, maar het is natuurlijk ook erg leuk en je krijgt er veel voor terug.

Bij een Australian Shepherd moet je er nog speciaal op letten dat hij in het begin heel erg snel groeit. Dat is niet heel gek en het komt mede doordat hij erg van eten houdt. Het is hierdoor wel extra belangrijk dat je pup ook genoeg beweging krijgt, omdat hij anders een risico loopt om overgewicht te krijgen.

Bovendien krijgen de puppy’s in de eerste maanden ook al snel veel spiermassa, terwijl hun botten hier nog niet sterk genoeg voor zijn. Daarom is het belangrijk dat de puppy in de eerste maanden nog niet té veel beweegt. Flink spelen is goed, maar met lange wandelingen maken, je puppy naast de fiets mee laten lopen of traplopen kun je beter even wachten tot je Australian Shepherd iets sterker is.

Een Australian Shepherd puppy eten geven

Om ervoor te zorgen dat je lieve puppy uitgroeit tot een gezonde en volwassen hond, is het belangrijk dat je hem op de goede manier voeding geeft. Dit moet goed gebalanceerd zijn, goed samengesteld en natuurlijk ook de goede hoeveelheid. Dit alles is namelijk belangrijk voor een goede groei van de puppy. Als je de puppy meer voeding geeft dan dat hij eigenlijk nodig heeft, dan verloopt de groei niet meer goed.

Je kunt dit bij puppy’s over het algemeen niet zo goed zien omdat ze niet zo snel aankomen. De spiermassa neemt wel snel toe, maar de rest van het gewicht wat minder. Het beste kun je daarom je laten informeren bij een dierenwinkel of de plek waar je de puppy koopt. Meestal kan de verkoper jou wel vertellen hoe je jouw Australian Shepherd pup het beste eten kunt geven.

Let op: De aanschaf, opvoeding en verzorging van jouw Australian Shepherd (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Australian Shepherd Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De Australian Shepherd pup in de groei

Je zult merken dat je puppy in de laatste maanden van de puppyfase al snel groter zal worden. Het duurt ongeveer een jaar voordat je puppy helemaal volwassen is, maar dit verschilt per individuele hond. De hond maakt echter meerdere ontwikkelingsfasen door. Hier kun je wat houvast aan hebben, zodat je weet in welke fase je hondje ongeveer zit.

Ten eerste heb je de neonatale fase. Dit zijn de eerste twee weken na de geboorte van de puppy. In deze fase zijn de gehoorgangen en de ogen nog gesloten en kan hij dus niet zien of horen, maar hij kan wel al ruiken. Dankzij zijn reukvermogen en de zoektocht naar warmte kan de Australian Shepherd puppy op deze manier de spenen van zijn mama vinden om hier lekker te drinken.

Na de tweede week komt de overgangsperiode. Dit is de derde week van het leven van de puppy. Er verandert dan veel in zijn gedrag. De eerste motorische, fysiologische en zintuiglijke vaardigheden die een volwassen Australian Shepherd ook heeft, worden nu zichtbaar bij de pup.

De eerste twee weken is de pup afhankelijk van de teef, maar in de overgangsperiode wordt hij veel onafhankelijker. Zijn oren en ogen beginnen te werken zodat hij ook meer kan reageren op geluiden en visuele prikkels om hem heen. Niet alleen zijn omgeving kan hij nu beter waarnemen, maar ook zijn broertjes en zusjes.

Daarna komt de indruksfase. Deze fase duurt drie weken waarin de puppy zijn omgeving steeds beter leert kennen. Hij wordt steeds nieuwsgierig en gaat ook steeds vaker op verkenning. Je kunt nu ook al wat meer van zijn karakter en temperament zien. Het is heel erg belangrijk dat de pup in deze fase van zijn leven genoeg contact heeft. Niet alleen met zijn broertjes en zusjes, maar ook met mensen.

Deze fase wordt dan ook wel de socialisatieperiode genoemd. Het gaat dan vooral om de socialisatie met de moeder en met de andere puppy’s in het nestje. Door de puppy op jonge leeftijd al veel in contact te laten komen met andere honden en mensen, is hij meestal op latere leeftijd ook een stuk socialer.

Leer alles over jouw Australian Shepherd puppy

Wil je álles weten over jouw Australian Shepherd puppy? Bekijk dan ook het Australian Shepherd Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld.

Klik hier om het boek te bekijken →

Vanaf de achtste week komt dan de volgende socialisatiefase. Hierin staat de socialisatie met de mens centraal. Meestal verlaat de puppy vanaf de achtste week zijn nestje en gaat hij met zijn baasje mee naar huis.

Het is een hele belangrijke fase van je hond, omdat het veel invloed heeft op hoe je Australian Shepherd zich de rest van zijn leven gaat gedragen. Je hond kan zoveel mogelijk nieuwe indrukken opdoen, zolang je er maar voor zorgt dat hij niet overprikkeld raakt. Je moet dan je puppy leren om in zulke situaties zelfbewust te reageren, zodat hij meer zelfvertrouwen krijgt. Dit is heel belangrijk voor de samenleving van de hond met zijn baasje.

Vanaf de zevende maand gaat je Australian Shepherd de puberteit in. Je hond zal in deze fase geregeld de grenzen opzoeken en zogenaamd vergeten wat hij tot dan toe allemaal heeft geleerd. Tot slot kom je in de laatste fase, die duurt van de twaalfde tot de dertigste maand. Je Australian Shepherd wordt dan een volwassen hond.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Australian Shepherd puppy?

Bekijk dan het Australian Shepherd Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Australian Shepherd wilde weten in één compleet e-book!”

Australian Shepherd Handboek bevat 100+ pagina’s vol info over jouw hond!

  • Wil je een Australian Shepherd kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Australian Shepherd zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Australian Shepherd trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Shepherd de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Australian Shepherds en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is Australian Shepherd Handboek perfect voor jou.
90+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Australian Shepherd Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Australian Shepherd Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload