Home | Australian Shepherd mini.. een lieve kleine viervoeter

Australian Shepherd mini.. een lieve kleine viervoeter

⏱ Leestijd: 4 minuten

 

De meeste mensen kennen alleen maar de gewone Australian Shepherd. Deze is vrij groot van formaat en dat is best handig, want hij werd vroeger gebruikt om schapen bij elkaar te drijven. Wat echter lang niet iedereen weet, is dat er ook een Australian Shepherd mini is, oftewel de Mini Aussi of de Miniature American Shepherd.

Ja, dat lees je goed, de Miniature American Shepherd. Hij komt namelijk van oorsprong uit Amerika. In principe net zoals de Australian Shepherd dus! De Australian Shepherd mini is bestaat eigenlijk nog helemaal niet zo heel lang. Hoe dat precies zit, lees je hieronder.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Australian Shepherd nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Shepherd!

De geschiedenis van de Australian Shepherd mini

In het jaar 1968 werd voor het eerst de Australian Shepherd mini ontwikkeld in het Amerikaanse Californië. Er werden toen kleine honden geselecteerd waarvan de fokkers dachten dat het Australian Shepherds waren. Ze wilden graag het actieve karakter, kleine formaat en de intelligentie behouden door deze honden verder te fokken.

In 1983 werd het ras voor het eerst geregistreerd en wel in het National Stock Dog Registry. De officiële naam was toen Miniature Australian Shepherd. In het begin van de jaren negentig is de Australian Shepherd mini heel populair geworden in Amerika. Zo hebben verschillende clubs deze mini Aussies gepromoot en werden ze niet alleen geregistreerd, maar ook getoond bij meerdere organisaties van zeldzame rassen.

De eerste rasvereniging voor dit kleine hondje en het eerste stamboek register werd gevormd in 1990. Het werd definitief opgericht in 1993 en had de naam MASCUSA. Dit staat voor de Miniature American Shepherd Club of the USA. Dit is nog altijd de nationale moederclub van dit ras. Het is ook aangesloten bij de American Kennel Club, de AKC.

Het ras werd in het jaar 2011 onder gebracht bij de AKC Foundation Stock Service onder de naam Miniature Australian Shepherd. In Engeland is de officiële rasvereniging opgericht in 2011 en deze heet de UKMASC, oftewel de UK Miniature American Shepherd Club. Sinds het jaar 2019 is de ASCN de officiële rasvereniging voor de Australian Shepherd mini, oftewel de Miniature American Shepherd, in Nederland.

Dat is dus helemaal nog niet zo lang! Sinds 2020 hebben zij een verenigingsfokreglement en zijn er evenementen opengesteld voor de Australian Shepherd mini.

Let op: Alle mogelijke Australian Shepherd soorten (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Australian Shepherd Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Het uiterlijk van de Australian Shepherd mini

Genoeg gepraat over het ontstaan van dit schattige ras. Het liefste wil je natuurlijk weten hoe deze variant van de Australian Shepherd eruit ziet. Het is eigenlijk precies zoals de naam al zegt: het is namelijk een Australian Shepherd, maar dan iets kleiner. De Miniature American Shepherd is namelijk een herdershond die met een lengte van tussen de 33 en de 46 centimeter wat kleiner is dan de gewone Australian Shepherd.

Reuen zijn gemiddeld tussen de 35,5 en de 46 centimeter en teven zijn gemiddeld tussen de 33 en de 43,5 centimeter lang. Dit ras weegt gemiddeld zo’n 8 tot 18 kilo. Ter vergelijking: een gewone Australian Shepherd heeft een gemiddelde schofthoogte van tussen de 46 en de 58 centimeter en weegt zo’n 16 tot 32 kilo.

De lengte van de hond is erg belangrijk, vooral wanneer je hem wil registreren of mee wil laten doen aan wedstrijden en evenementen. Zo mag een reu niet kleiner zijn dan 35,5 centimeter of hoger zijn dan 46 centimeter. Een teef mag dan ook niet kleiner zijn dan 33 centimeter of groter dan 45,5 centimeter. Ze worden dan gediskwalificeerd. In principe mogen ze wel nog ingezet worden voor de fokkerij.

De reden dat ze gediskwalificeerd worden is zodat de dieren niet doorgefokt worden, waardoor ze nog kleiner worden. Dat zou namelijk ongezond zijn. Daarnaast mag hij ook niet groter zijn, omdat hij anders te dicht in de buurt komt van de kleinste maat van de gewone Australian Shepherd.

De Australian Shepherd mini is net iets langer in zijn lichaam dan zijn hoogte is. Hij is heel levendig, wendbaar en lenig. Ook de kleine versie van de Australian Shepherd heeft een halflange vacht waarbij de ondervacht dik en krot is. Ook kan hij allerlei verschillende kleuren hebben, zoals eenkleurig zwart, leverkleurig, red merle of blue merle.

Ook de Miniature American Shepherd heeft een korte staart, oftewel de natural bobtail. De ogen zijn middelgroot, amandelvormig en de kleur kan blauw zijn, maar ook amberkleurig en bruin. Het is ook mogelijk dat de ogen een combinatie hebben van verschillende kleuren dankzij vlekjes en marmering.

Leer alles over de verschillende Australian Shepherd soorten

Wil je alles weten over de verschillende Australian Shepherd soorten? Bekijk dan ook het Australian Shepherd Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld.

Klik hier om het boek te bekijken →

Mini Australian Shepherd: hoe zit het met het karakter?

De Australian Shepherd mini is net als de gewone Australian Shepherd gebouwd en gefokt om de hele dag actief bezig te kunnen zijn. Hierdoor is hij erg energiek, atletisch en heeft hij een hoge werklust en uithoudingsvermogen. Het is dan ook erg belangrijk dat zijn baasje ook een actief leven heeft. De Australian Shepherd mini heeft namelijk een uitlaatklep nodig om al zijn energie kwijt te kunnen.

Als hij niet genoeg beweging krijgt, kan hij vervelend gedrag gaan vertonen en zelfs destructief worden. Dat doet hij niet om je te jennen, maar gewoon omdat hij zich dan verveelt. In principe is dit ras een hele goede huishond, zolang hij maar consequent op is gevoed en hij genoeg beweging en uitdagingen krijgt.

Dankzij de grootte en het karakter van dit ras is hij geschikt om te gebruiken om kleine dieren te hoeden, maar zijn ze ook geschikt als gezinshond en kunnen ze gemakkelijk in huis. Ze zouden ook genoeg lef moeten hebben om ook met wat grotere dieren zoals koeien te kunnen werken. Daarnaast wordt hij ook veel gebruikt als gezelschapsdier bij ruiters die naar hun paardenshows reizen.

Op deze manier is het ras ook in heel Amerika populair geworden.

De Australian Shepherd mini en zijn baasje

Hierboven wordt het al kort benoemd: de Australian Shepherd mini is een heel actieve hond en wil het liefste ook een sportief baasje. Hij vindt het heerlijk om een lange wandeling te maken en dan het liefste zo vaak mogelijk een ander rondje.

Daarnaast kun je ook spelletjes spelen waarbij hij veel na moet denken, bijvoorbeeld apporteren of zoekspelletjes. Dit ras is sterk gericht op het gezin en moet daardoor soms wennen aan ‘nieuwe’ of vreemde mensen.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Australian Shepherd?

Bekijk dan het Australian Shepherd Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Australian Shepherd wilde weten in één compleet e-book!”

Australian Shepherd Handboek bevat 100+ pagina’s vol info over jouw hond!

  • Wil je een Australian Shepherd kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Australian Shepherd zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Australian Shepherd trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Shepherd de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Australian Shepherds en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is Australian Shepherd Handboek perfect voor jou.
90+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Australian Shepherd Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Australian Shepherd Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload