Home | Australian Shepherd korthaar: ontdek deze geweldige hond

Australian Shepherd korthaar: ontdek deze geweldige hond

⏱ Leestijd: 4 minuten

Een Australian Shepherd is erg gemakkelijk te herkennen aan zijn zijn dikke vacht met lange, dikke haren die verschillende kleuren heeft. Iets minder vaak zie je de variant met korte haren, oftewel de Australian Shepherd korthaar. Zoals je waarschijnlijk wel al kunt raden, heeft deze soort korte haren.

Waarschijnlijk heb je dan niet te maken met een rasechte Australian Shepherd, omdat deze vacht simpelweg wat langer is. Eén van de ouders is dan waarschijnlijk een hond die korte haren heeft, waardoor je dus de Australian Shepherd korthaar krijgt. Hij ziet er iets anders uit dan de ‘normale’ Australian Shepherd, maar is minstens net zo leuk!

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Australian Shepherd nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Shepherd!

De vacht van een Australian Shepherd korthaar

De gewone variant van de Australian Shepherd heeft een korte ondervacht en daarboven een vacht met wat langere haren. Deze langere haren stijl golvend of steil van structuur. Bij de Australian Shepherd korthaar is dit dus anders. Hierbij zijn alle haren van de hond kort. Hierdoor krijgt hij een beetje de uitstraling van een knuffelbeer.

Hij ziet er namelijk extra fluffy uit omdat hij korte haren heeft die dankzij de lengte ook niet naar beneden vallen, maar een beetje overeind blijven staan. De Australian Shepherd is al een ideale hond om lekker mee te knuffelen, maar de Australian Shepherd is dat dus al helemaal!

Hiermee wordt de Australian Shepherd met kort haar vaak gekruist

Als je Australian Shepherd korte haren heeft, dan komt dat waarschijnlijk omdat één van zijn ouders van een ander ras is. De Australian Shepherd wordt namelijk regelmatig gekruist met een andere hond, waardoor je een unieke nieuwe hond krijgt. Dit kruisen is helemaal niet nieuw in de hondenwereld, maar wordt al erg lang gedaan.

De ‘nieuwe’ hond die dan ontstaat, heeft dan zowel de uiterlijke als de karakteristieke kenmerken van de twee verschillende rassen. Als je dus een Australian Shepherd kruist met een ras die korte haren heeft, dan kun je een Australian Shepherd korthaar krijgen. Je weet van tevoren echter nooit hoe de puppy eruit komt te zien. Als één van de ouders korte haren heeft, dan betekent dit niet automatisch dat je ook een Australian Shepherd met korte haren krijgt. Hij kan dan namelijk alsnog de lange haren van zijn oudere ouder erven.

De Australian Shepherd wordt regelmatig gekruist met de Welsh Corgi Pembroke. Deze hond heeft een vacht met korte haren, wat betekent dat de mix hiervan ook korte haren kan hebben. Wanneer je deze twee rassen met elkaar mixt, krijg je een Augi. Een andere mix die vaak voorkomt, is de Australian Shepherd met de poedel, oftewel een Aussiedoodle.

Ook hier geldt weer dat de kruising dan de lange haren van de Australian Shepherd kan krijgen, maar ook de korte krullen van een poedel. Houd er wel rekening mee dat de mix ook de karakteristieke kenmerken van de andere ouder kan krijgen en je dus geen typische Australian Shepherd krijgt.

Let op: Alles dat je wilt weten over jouw Australian Shepherd wordt ook uitgebreid behandeld in Australian Shepherd Handboek (100+ pagina’s). Je kan het handboek bekijken via deze link.

Het voordeel van een Australian Shepherd korthaar

Geen een hond is helaas hypoallergeen, maar een hond met korte haren verliest veel minder haren dan een hond met lange haren. Hierdoor is een Australian Shepherd korthaar meer geschikt voor mensen die last hebben van een hondenallergie. Doordat hij namelijk minder haren verliest, kom je deze dus ook niet overal in huis tegen.

Vaak zijn de mensen met een hondenallergie juist allergisch voor de haren en met een kortharige Australian Shepherd heb je hier dus minder last van. Vooral de Aussiedoodle is een goed voorbeeld van een hond die geschikt kan zijn voor mensen met een hondenallergie.

Verschillende kleuren

Ook de vacht van de Australian Shepherd korthaar kan verschillende kleuren hebben. De kleuren die het meeste voorkomen zijn zwart, wit, bruin, red merle of blue merle. De vacht heeft ook niet één egale kleur, maar is meestal een mix  van verschillende kleuren.

Hierdoor ziet elke Australian Shepherd korthaar er uniek uit en dat is één van de dingen dat het ras zo mooi maakt. De vacht rond de ogen van de hond hebben meestal een zwarte kleur, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn.

De verzorging van een Australian Shepherd korthaar

De Australian Shepherd heeft vooral dankzij zijn lange vacht veel verzorging nodig, maar dat betekent natuurlijk niet dat een Australian Shepherd korthaar geen verzorging nodig heeft. Hij heeft namelijk alsnog een dikke vacht die je het beste regelmatig kunt borstelen. Op deze manier blijft de vacht mooi en glanzend en bovendien vindt je hond het waarschijnlijk fijn om geborsteld te worden. Je kunt hiervoor een gewone borstel gebruiken, maar het is het beste om een speciale hondenborstel te gebruiken.

Het is het handigste als je de hond buiten borstelt omdat op deze manier je huis niet onder de haren komt te zitten. Vergeet ook niet de plaatsjes die vaak over het hoofd worden gezien, namelijk achter de oren en de bek, borst en keel. Ook kun je je Australian Shepherd korthaar het beste regelmatig een flinke wasbeurt geven om ervoor te zorgen dat zijn vacht niet te vies wordt.

Leer alles over jouw lieve Australian Shepherd

Wil je álles leren over jouw Australian Shepherd? Bekijk dan ook het Australian Shepherd Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld.

Klik hier om het boek te bekijken →

Hier vind je een Australian Shepherd korthaar

Een Australian Shepherd korthaar komt niet zo vaak voor, dus het kan nogal lastig zijn om deze te vinden. De kans dat je deze in het asiel of zomaar tegenkomt, is dan ook vrij klein. Je zult echt op zoek moeten gaan naar de kortharige variant van dit prachtig ras.

De meeste kans maak je waarschijnlijk bij een fokker. Het beste kun je in dit geval gaan naar een erkende fokker, omdat je dan zeker weet dat jouw nieuwe puppy op een goede en gezonde gefokt is. De wachtlijst zal hier vaak wat langer zijn en zeker wanneer je op zoek bent naar een Australian Shepherd korthaar, maar je weet dan wel zeker dat je een goede en gezonde hond krijgt.

Hier doe je niet alleen jezelf een plezier mee, maar natuurlijk ook de hond en de fokker. Je bent hierbij waarschijnlijk wel wat meer geld kwijt, omdat de Australian Shepherd korthaar nou eenmaal niet zo vaak voorkomt. Bovendien kun je nooit zeker weten hoe de vacht van de hond eruit komt te zien wanneer je hem kruist met een ander ras.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Australian Shepherd?

Bekijk dan het Australian Shepherd Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Australian Shepherd wilde weten in één compleet e-book!”

Australian Shepherd Handboek bevat 100+ pagina’s vol info over jouw hond!

  • Wil je een Australian Shepherd kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Australian Shepherd zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Australian Shepherd trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Shepherd de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Australian Shepherds en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is Australian Shepherd Handboek perfect voor jou.
90+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Australian Shepherd Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Australian Shepherd Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload