Home | Welke Australian Shepherd kleuren zijn er allemaal?

Welke Australian Shepherd kleuren zijn er allemaal?

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Australian Shepherd staat bekend om verschillende dingen. Ze zijn namelijk heel actief, werken hard en vinden het heerlijk om uitgedaagd te worden. Daarnaast hebben ze ook nog eens een dikke vacht die prachtige kleuren heeft.

De ondervacht is kort, maar daarboven hebben ze wat langere haren die een rechte of golvende structuur heeft. Hierdoor is dit ras prachtig om te zien en is het de ideale hond om lekker mee te knuffelen! Het patroon van de vacht is altijd anders en bestaat altijd uit andere kleuren. Welke kleuren dat precies zijn, lees je hieronder.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Australian Shepherd nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Shepherd!

Kleuren van de Australian Shepherd

De Australian Shepherd heeft vier verschillende basiskleuren: black, red merle, blue merle en red. Binnen deze vier basiskleuren zijn er ook vier verschillende varianten. De vier varianten zijn: met wit, zonder wit, met tan en zonder tan.

Zo kun je bijvoorbeeld een Australian Shepherd hebben waarvan de basiskleur red merle is. Deze kan dan helemaal red merle zijn, maar ook witte vlekken hebben, tan vlekken of zowel witte als tan vlekken. Zo heb je dus vier verschillende varianten van elke basiskleur en in totaal zestien verschillende kleurencombinaties binnen het ras.

Wanneer de Australian Shepherd één kleur heeft in zijn vacht, heet dit self en dan de naam van de kleur. Je hebt dan dus self black, self blue merle, self red en self red merle. De hond is dan dus alleen die kleur.

Het kan echter ook zo zijn dat de basiskleur gemixt is met een andere kleur zoals wit, bruin of allebei deze kleuren. Om het een beetje overzichtelijk te houden, vind je hieronder de benamingen van de verschillende varianten die bij elke kleur horen.

  • Zwart: self black – black tricolor – black bicolor – black & tan.
  • Blue merle: self blue merle – blue merle white & tan – blue merle white – blue merle & tan.
  • Red: self red – red tricolor – red bicolor – red & tan.
  • Red merle: self red merle – red merle white & tan – red merle white – red merle & tan.

Australian Shepherd kleuren: bicolor en tricolor

Wat betekent dan bicolor en tricolor? In principe zeggen de namen het al. Bicolor betekent namelijk dat de hond twee verschillende kleuren heeft en tricolor betekent dat de hond drie verschillende kleuren in zijn vacht heeft. De Australian Shepherd black tricolor heeft bijvoorbeeld als basiskleur zwart.

De borst, pootjes en de snuit van de hond zijn wit en de achterpootjes en de zijkanten van de snuit zijn tan, oftewel bruin van kleur. De rest van het lichaam is dan zwart. De Australian Shepherd black bicolor heeft ook een witte borst, pootjes en snuit. De andere kleur van de vacht is dan zwart en dit is de rest van het lichaam.

De Australian Shepherd black & tan heeft deze twee kleuren, maar het tan is dan de borst, de pootjes en de gehele snuit. Het zwarte gedeelte van de black & tan is even groot als bij de black tricolor. Het gedeelte dat bij de black tricolor wit is, is bij de black & tan helemaal bruin.

Bij de andere basiskleuren gelden dezelfde vormen op de vacht, maar dan elke keer met een andere kleur. Zo is de red bicolor dus bruin met wit en de blue merle white & tan blue merle, wit en bruin.

Let op: Alle uiterlijke en innerlijke kenmerken van jouw (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Australian Shepherd Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Het patroon van de Australian Shepherd vacht

De kleuren zitten wel altijd ongeveer op dezelfde plek, maar het patroon is natuurlijk niet altijd hetzelfde bij elke hond en al helemaal niet wanneer hij een merle kleur heeft. In dit geval lijkt het soms namelijk wel alsof er allemaal kleine vlekjes of stippen op de vacht zitten.

Deze kunnen heel klein zijn en hebben niet altijd een harde rand, waardoor de vacht er een beetje troebelig uit kan gaan zien. Het is dan meer een palet aan kleuren dan één duidelijke kleur. Dit is ook wat dit ras zo speciaal maakt, want ze zien er prachtig uit.

Wat is merle?

Merle wil zeggen dat de kleur in de vacht verdund is van hun basiskleur. Meestal gaat het dan om de kleur zwart en wordt deze wat lichter waardoor het een grijze kleur krijgt. Dit is dan blue merle. De ondergrond is altijd wit, waardoor je dus een patroon krijgt met zowel lichte als donkere gedeeltes.

De kleur red merle is dus niet helemaal bruin of rood, maar het lijkt eerder alsof de pure rode of bruine kleur zich met wit gemengd heeft waardoor er een lichtere kleur is ontstaan. Het is dus een soort lichte bruin, maar er kunnen ook nog donkerdere of juist lichtere plekjes tussen zitten. De kleur red merle wordt ook wel eens leverkleurig genoemd.

Over het algemeen worden honden die een merle kleur hebben wat donkerder van kleur wanneer ze ouder worden. Dit is wel handig om te weten voordat je een Australian Shepherd met een merle kleur aanschaft.

Fokken met het merle gen

Merle kan heel erg mooi zijn, maar het heeft ook wat nadelen. Zo mag je bijvoorbeeld niet alle Australian Shepherds die een merle kleur of gen in zich hebben met elkaar mixen. Als eerste kijkt een fokker naar de bouw, het gedrag en de gezondheid van de hond. Deze moeten allemaal goed zijn, anders mag er al niet mee gefokt worden. Daarna wordt er gekeken naar de kleur van de hond.

Hierbij moet er natuurlijk ook rekening gehouden worden met de kleur die bij het ras hoort. Een Australian Shepherd blue merle mag je niet kruisen met een andere hond die ook de kleur blue merle heeft, maar ook niet met een red merle.

Het is zelfs zo dat een Australian Shepherd niet eens per se een merle kleur hoeft te hebben op zijn vacht wanneer hij niet gemixt mag worden met een merle hond. Dat komt omdat de hond het gen wel kan dragen zonder dat dit zichtbaar is en hij kan het gen dan wel overdragen aan de puppy’s.

De reden dat er voorzichtig gefokt moet worden met honden met het merle gen, is omdat honden met twee merle vaker blind, doof en gevoelig voor het zonlicht zijn. Ook komt sterfte in de baarmoeder meer frequent voor wanneer er twee honden gefokt worden die allebei een merle gen hebben.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Australian Shepherd?

Bekijk dan het Australian Shepherd Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Australian Shepherd wilde weten in één compleet e-book!”

Australian Shepherd Handboek bevat 100+ pagina’s vol info over jouw hond!

  • Wil je een Australian Shepherd kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Australian Shepherd zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Australian Shepherd trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Shepherd de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Australian Shepherds en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is Australian Shepherd Handboek perfect voor jou.
90+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Australian Shepherd Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Australian Shepherd Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload