Een hond is het ideale huisdier voor iedereen die graag een maatje wil hebben. Er zijn heel veel verschillende rassen waar je uit kunt kiezen en een heel fijn en mooi ras is de Australian Shepherd. Het is niet alleen een fijne hond om mee te knuffelen, maar hij is ook nog eens hartstikke actief en werkt graag hard voor zijn baasje.
Het ras bestaat al redelijk lang en werd vroeger gebruikt als herdershond, wat natuurlijk ook de Nederlandse benaming is voor het woord shepherd. De Australian Shepherd heeft een prachtig patroon op zijn vacht die uit verschillende kleuren kan bestaan. Eén van die kleuren is bruin.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Australian Shepherd nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Shepherd!
De vacht van de Australian Shepherd bruin
Dit ras is een hele opvallende hond, mede dankzij zijn vacht. Ze kunnen namelijk verschillende kleuren hebben en de haren zijn redelijk lang. De kleuren van de vacht kunnen variëren van zwart, bruin, wit, red merle of blue merle. Het gebied rond de ogen heeft meestal een zwarte kleur, maar dat hoeft niet per se zo te zijn.
Daarnaast hebben ze meestal verschillende kleurpatronen, maar het kan ook zijn dat de hond één effen kleur is. Het patroon is bij elke hond anders en dat is ook één van de dingen die dit ras zo uniek maakt. Er zijn niet altijd duidelijke vlekken te zien omdat er soms kleine stipjes zijn die geen duidelijke rand hebben. Dit zie je niet zo snel bij andere rassen.
Rood of bruin?
Een Australian Shepherd kan dus verschillende kleuren hebben, waaronder rood en bruin. Om het nog wat ingewikkelder te maken, zijn hier verschillende benamingen voor. Zo worden ze ook wel red, leverkleurig en tan genoemd. Het lijkt allemaal op elkaar en in principe is het ook hetzelfde.
Tan is in dit geval het Engelse woord voor bruin. Het kan zijn dat de hond helemaal bruin is, maar deze kleur kan ook op de vacht voorkomen in combinatie met andere kleuren. Dan heb je ook nog red merle. Dit is in principe ook een bruine kleur, maar dan is hij iets vervaagd waardoor de bruin iets lichter van kleur is.
Er zijn vier verschillende basiskleuren: black, red, red merle en blue merle. Red is in dit geval dus bruin. Binnen deze vier basiskleuren zijn er ook steeds vier variaties: met of zonder wit en met of zonder tan. Als je een zwarte Australian Shepherd hebt, dan kan deze dus met witte vlekken, zonder witte vlekken, met tan vlekken of zonder tan vlekken. Een bruine Australian Shepherd kan dus in principe op acht verschillende manieren voorkomen:
- Helemaal red, oftewel red zonder wit en zonder tan. Dit wordt ook wel self red genoemd.
- Red met witte vlekken. Dit wordt ook wel red bicolor genoemd.
- Red met tan. Dit wordt ook wel red & ten genoemd.
- Red met zowel witte vlekken als tan vlekken. Dit wordt ook wel red tricolor genoemd.
- Helemaal red merle zonder wit of tan. Dit wordt ook wel self red merle genoemd.
- Red merle met witte vlekken. Dit wordt ook wel red merle white genoemd.
- Red merle met tan. Dit wordt ook wel red merle & tan genoemd.
- Red merle met zowel witte vlekken als tan vlekken. Dit wordt red merle white & tan genoemd.
Het patroon lijkt elke keer redelijk op elkaar. Er wordt onderscheid gemaakt tussen Australian Shepherds die één kleur hebben, twee of drie. Een Australian Shepherd met twee kleuren wordt ook wel bicolor genoemd. De borst, pootjes en snuit van de hond zijn in dit geval wit van kleur, terwijl de rest van het lichaam de basiskleur van de hond is.
Een Australian Shepherd met drie kleuren wordt ook wel tricolor genoemd. In dit geval zijn ook de borst, snuit en pootjes wit van kleur, maar het verschil hierbij is dat de achterpootjes en de zijkanten van de snuit ook nog een tan kleur hebben. De rest van het lichaam is dan ook de basiskleur van de vacht.
Let op: Alles dat je wilt weten over jouw Australian Shepherd wordt ook uitgebreid behandeld in Australian Shepherd Handboek (100+ pagina’s). Je kan het handboek bekijken via deze link.
Zo komt de bruine kleur van de Australian Shepherd tot stand
Fokkers gaan zeer zorgvuldig te werk wanneer zij honden gaan fokken. Dat moet ook wel, anders kunnen er al snel zieke honden ontstaan en dat is natuurlijk niet wat je wil. Fokkers zijn meestal lid van een rasvereniging.
In het geval van de Australian Shepherd is dat de ASCN: de Rasvereniging voor de Australian Shepherd in Nederland. Niet iedereen mag zomaar lid zijn van deze vereniging, je moet namelijk aan een aantal kwaliteitseisen voldoen. Daarnaast moeten de honden ook aan een aantal voorwaardes voldoen. Zo moeten ze voldoen aan de eisen die staan in het rasboek, anders mag het geen officiële Australian Shepherd zijn.
Een fokker kijkt als eerste naar de gezondheid van de hond, naar zijn gedrag en naar zijn bouw. Deze moeten in orde zijn. Daarna wordt er ook gekeken naar de kleur van het dier. Je moet natuurlijk wel nog rekening houden met de kleuren die gewenst zijn voor het ras waar je mee aan het fokken bent.
In het geval van de Australian Shepherd is dit dus zwart, bruin, blue merle of red merle. Dan ben je er echter nog niet, want een hond met een merle gen mag niet zomaar gemixt worden met een andere Australian Shepherd met een merle gen. Zo mag een Australian Shepherd blue merle niet gefokt worden met een andere Australian Shepherd blue merle of met een Australian Shepherd red merle.
Leer alles over jouw lieve Australian Shepherd
Wil je álles leren over jouw Australian Shepherd? Bekijk dan ook het Australian Shepherd Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze lieve hond!
Klik hier om het boek te bekijken →
Het is zelfs zo dat de hond niet eens een merle kleur hoeft te hebben om te zeggen dat hij niet gepaard kan worden met een hond die een merle kleur heeft. Het kan namelijk wel zo zijn dat hij wel het merle gen in zich heeft en dit zou hij dan door kunnen geven aan zijn puppy’s.
De reden dat hier zo voorzichtig mee omgegaan moet worden, is omdat er veel ziektes voorkomen met honden die het merle gen hebben. Zij zijn vaker blind, doof en gevoelig voor het zonlicht. Verder maakt het natuurlijk helemaal niets uit welke kleur de vacht van de Australian Shepherd is. Het karakter blijft immers hetzelfde.
Nog meer leren over jouw (toekomstige) bruine Australian Shepherd?
Bekijk dan het Australian Shepherd Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.
Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!