Home | Ontdek de Australian Shepherd in het blue merle

Ontdek de Australian Shepherd in het blue merle

⏱ Leestijd: 4 minuten

Je kunt een Australian Shepherd voornamelijk herkennen aan zijn prachtige vacht. Meestal heeft deze namelijk verschillende kleuren, waaronder merle kleuren. Het is niet zo dat de Australian Shepherd een paar vlekken heeft in zijn vacht, maar je kunt het meer vergelijken met een verf palet aan kleuren waarbij het schilderij al bijna af is.

Sommige vlekjes zijn namelijk heel klein en ze hebben geen duidelijke rand, waardoor je niet overal duidelijke vlekken kunt zien. Je krijgt dan een heel mooi effect en dat is één van de dingen die de Australian Shepherd zo mooi maakt. Dit ras heeft vier kleuren die veel voorkomen in de vacht, namelijk zwart, merle, red merle en blue merle.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Australian Shepherd nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Shepherd!

Australian Shepherd Blue Merle

Als je meer wil weten over de Australian Shepherd blue merle, dan is het natuurlijk wel handig om te weten wat merle precies betekent. Wanneer een hond een merle kleur heeft, dan houdt dit in dat ze een verdunning van een andere kleur hebben.

Het is ook ander woord voor een bepaald patroon dat voorkomt bij sommige hondenrassen, waaronder dus de Australian Shepherd. Blue merle komt vooral voor bij honden die een herder afkomst hebben. Naast de Australian Shepherd komt deze kleur dus ook voor bij de Schotse herdershond, de Welsh corgi Cardigan en de bordercollie.

Bij merle gaat het meestal om de kleur zwart die dan dankzij de verkleuringen meer op grijs lijkt. Dit is dan ook blue merle, die het vaakste voorkomt. De ondergrond van de hond is dan wit, wat er weer voor zorgt dat je een patroon krijgt met donkere en lichte gedeelten in de vacht.

Meestal is het bij honden die een merle kleur hebben zo dat ze wat donkerder worden naarmate ze ouder worden. Dit is handig om rekening mee te houden wanneer je een Australian Shepherd blue merle koopt.

Verder heeft de vacht van een Australian Shepherd met een blue merle kleur geen speciale of andere verzorging nodig dan een ander hond van dit ras.

Let op: Alle uiterlijke en innerlijke kenmerken van jouw (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Australian Shepherd Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Het fokken met verschillende kleuren

Omdat Australian Shepherds vaak een merle kleur hebben, is het heel lastig om ze te fokken. Je kunt namelijk twee honden met een merle gen niet zomaar met elkaar mixen. Daarom is het belangrijk dat de fokker dit heel zorgvuldig doet en de stamboom er goed op na pluist wanneer er gefokt gaat worden.

Bij het fokken wordt er eerst gekeken naar de gezondheid van de dieren, vervolgens naar het gedrag en dan naar de goede bouw. Vervolgens ga je fokken op kleur. Het is niet toegestaan om twee honden met elkaar te combineren die allebei merle genen of kleuren hebben. Dit staat zelfs beschreven in artikel VI.23A lid 2 van het Kynologisch Regelement.

Een blue merle kun je, indien de honden helemaal gezond en goed zijn, mengen met een black tri of een red tri. Zelfs black tri die wel het merle gen dragen, kunnen gemixt worden met een Australian Shepherd blue merle. Echter mag een blue merle niet gemixt worden met een andere blue merle of een blue merle met nog een ander merle gen in zich.

Ook mag je een Australian Shepherd blue merle niet mixen met een Australian Shepherd red merle. De reden hier van is dat je dan een grote kans hebt dat de puppy’s niet gezond zijn. Zo hebben honden die twee verschillende merle genen bezitten een grotere kans om doof en blind geboren te worden. Elke hond is blind en doof bij de geboorte, maar als het goed is trekt dit al snel weg.

Bij honden die twee merle genen dragen, is dit helaas niet het geval. Daarnaast komt sterfte in de baarmoeder ook veel vaker door en zijn deze honden met het dubbele merle gen overgevoelig voor zonlicht. Kortom, twee Australian Shepherds die allebei het merle gen dragen puppy’s laten krijgen is gewoon geen slim idee.

De kleur van de vacht die zich in het merle patroon bevindt, hangt af van de grondkleur van de Australian Shepherd. Deze grondkleur wordt weer bepaald door verschillende genen en is altijd donker van kleur, bijvoorbeeld zwart, grijs/blauw of bruin/rood. Wanneer de grondkleur zwart is en de hond merle heeft, dan is dat blue merle.

Red merle betekent bijvoorbeeld dat de grondkleur van de vacht van de Australian Shepherd rood/bruin is. Er wordt gesproken over merle-variëteiten omdat alle basis vachtkleuren kunnen voorkomen in combinatie met het merle gen.

Verschillende blue merle bij de Australian Shepherd

Een Australian Shepherd met de kleur blue merle kan er op verschillende manieren uit zien. Zo heb je bijvoorbeeld self blue merle, wat betekent dat de gehele vacht deze kleur is. Het is dan niet een effen kleur, maar eerder een soort grijs met wat donkere vlekjes. Een andere mogelijkheid is blue merle white & tan. De hond heeft dan drie verschillende kleuren.

Het grootste gedeelte van het lichaam is blue merle. De borst, neus en pootjes van de Australian Shepherd zijn dan wit en de zijkanten van de neus en de achterpootjes zijn bruin van kleur. Wanneer de Australian Shepherd blue merle white van kleur is, is de hond blue merle en zijn zijn borst, neus en pootjes wit van kleur. Tot slot heb je ook nog blue merle & tan, waarbij de borst, neus en pootjes bruin van kleur zijn en de rest een blue merle heeft.

Leer alles over de kenmerken van jouw Australian Shepherd

Wil je álles leren over de innerlijke en uiterlijke kenmerken van jouw Australian Shepherd? Bekijk dan ook het Australian Shepherd Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld.

Klik hier om het boek te bekijken →

Tricolor en bicolor

Je hebt Australian Shepherds die tricolor en bicolor zijn. Heel af en toe is een Australian Shepherd effen van kleur, oftewel self, maar dit komt niet zo vaak voor. In principe zijn de namen vrij duidelijk. Bij bicolor heeft de hond twee verschillende kleuren. Dit is dan de basiskleur zwart of bruin en de borst, pootjes en neus zijn wit van kleur. Een Australian Shepherd tricolor heeft drie kleuren.

Dit is dan zwart of bruin, wit en een andere kleur bruin. Ook hierbij zijn de borst, neus en pootjes wit. De zijkanten van de kop en de achterpootjes hebben dan de bruine kleur en de rest van de vacht heeft de basiskleur van die Australian Shepherd.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Australian Shepherd blue merle?

Bekijk dan het Australian Shepherd Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Australian Shepherd wilde weten in één compleet e-book!”

Australian Shepherd Handboek bevat 100+ pagina’s vol info over jouw hond!

  • Wil je een Australian Shepherd kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Australian Shepherd zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Australian Shepherd trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Shepherd de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Australian Shepherds en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is Australian Shepherd Handboek perfect voor jou.
90+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Australian Shepherd Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Australian Shepherd Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload