Een Australian Shepherd kun je aan veel dingen herkennen: zijn mooie, lange vacht waardoor het een echt knuffeldier is, zijn energie waar soms geen einde aan lijkt te komen en aan de prachtige merle kleuren in zijn vacht waardoor elke hond uniek is.
Een ander ding waar je dit ras aan kunt herkennen, is aan zijn ogen. De Australian Shepherd kan namelijk hele opvallende ogen hebben die soms een hele mooie blauwe kleur hebben.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Australian Shepherd nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Shepherd!
Blauwe ogen Australian Shepherd
Een blauwe oogkleur zie je niet heel vaak bij honden, maar wel bij de Australian Shepherd. Vooral wanneer ze een hele felle blauwe kleur hebben, vallen ze natuurlijk heel erg op. Het is niet heel uitzonderlijk wanneer een hond van dit ras blauwe ogen heeft, maar het is natuurlijk wel altijd heel mooi.
Het vaakste komt een blauwe oogkleur voor bij een hond met een merle vacht. Naast de mooie blauwe kleur hebben de ogen van een Australian Shepherd ook een hele energieke uitstraling en een oplettende uitdrukking. Het komt ook wel eens voor dat een Australian Shepherd twee verschillende kleuren ogen heeft. De hond heeft dan meestal één oog met een bruine kleur en één oog met een blauwe kleur.
Daarnaast zijn de ogen van een Australian Shepherd amandelvormig.
Deze blauwe kleur komt niet alleen maar voor bij honden die een merle vachtkleur hebben, maar ook bij andere vachtkleuren. Er is namelijk een gen bij Australian Shepherd dat wel aanwezig is, maar zich niet altijd uit omdat er bijvoorbeeld ook andere eigenschappen aanwezig zijn.
Dit wordt ook wel het recessief gen genoemd. Het gen kan dus wel in het lichaam zitten, maar zich niet uiten waardoor de ogen niet blauw zijn. Bij sommige Australian Shepherds brengt dit gen dus wel de blauwe oogkleur voort. Op deze manier is het dus ook mogelijk dat een hond die een hele donkere vachtkleur heeft, toch felblauwe ogen heeft.
Bij de honden die geen merle kleur hebben in hun vacht, valt deze blauwe oogkleur natuurlijk veel eerder op dan bij honden die wel een merle kleur in hun vacht hebben. Een oog hoeft dan natuurlijk niet helemaal blauw van kleur te zijn, maar deze kan ook voorkomen in combinatie met een andere kleur.
Verschillende kleuren
De iris, oftewel het regenboogvlies, kan één kleur hebben, maar het kan ook verschillende kleuren hebben. Wanneer de hond gewoon één oogkleur heeft, heet dit monochromatisch. De ring rond de pupil kan ook een andere kleur of een tint hebben. Zo hebben Australian Shepherds bijvoorbeeld wel eens blauwe ogen met een indigo ring of mooie amberkleurige ogen waarbij de ring wat donkerder van kleur is.
Er zijn nog veel meer combinaties mogelijk. Zo kan een hond van dit ras bijvoorbeeld ook een blauwe iris hebben met plekjes erin die wat donkerder blauw zijn. Het komt zelfs voor dat een Australian Shepherd blauwe ogen heeft met bruine plekjes in het oog. Deze bruine plekjes kunnen dan licht of donker van kleur zijn. Het kan ook andersom, dus dat de hond bruine ogen heeft met daarin blauwe plekjes.
De overige oogkleuren
De rasstandaard van de Australian Shepherd laat in principe alle kleuren in het oog toe, behalve kleurloze ogen zoals het geval is bij albino honden. Er komen ook veel verschillende oogkleuren voor binnen het ras. Zo heb je honden met bruine ogen, zowel licht als donker, goudkleurig, maar ook kleuren die wat minder vaak voorkomen zoals citroengeel, amber en dus blauw.
Soms zie je zelfs een Australian Shepherd met oranje of groene ogen. Wanneer de hond een hele donkere vacht heeft, lijkt het soms alsof hij wel zwarte ogen heeft. De kleur die waarschijnlijk het meeste voorkomt, is geel. Deze zie je het vaakst bij bruine Australian Shepherds, maar ook wel eens bij een black tri.
Let op: Alle uiterlijke en innerlijke kenmerken van jouw (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Australian Shepherd Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
Zo wordt de blauwe oogkleur van een Australian Shepherd bepaald
Net als bij mensen wordt de oogkleur van de Australian Shepherd bepaald door de genen die ze meekrijgen van hun ouders. Dat wil echter niet zeggen dat ze altijd dezelfde oogkleuren hebben als hun ouders, want het kan bepaald worden door verschillende genen. Je kunt dus niet voorspellen welke kleur ogen de puppy’s krijgen, want er zitten ook genen in het lichaam die niet te zien zijn.
Je kunt over het algemeen wel stellen dat bruine ogen meestal dominanter zijn dan ogen die een lichtere kleur hebben. Daarnaast is er ook een verband tussen de kleur van de vacht en de kleur van de ogen. Zo hebben zwarte pups over het algemeen ogen die donkerder van kleur zijn dan puppy’s die een bruine vacht hebben.
Bij puppy’s kun je nog niet meteen zien welke oogkleur ze krijgen. Na zo’n drie tot vier weken doen ze hun ogen open, maar de kleur die je dan ziet is nog niet de definitieve oogkleur. Als je een paar weken later ziet dat de iris een donker grijze of blauwe kleur heeft, is de kans aanwezig dat de kleur van de ogen nog zal veranderen.
De ogen die ook daadwerkelijk blauw van kleur blijven, hebben in het begin meestal een lichte blauwe kleur. Als de ogen niet blauwig zijn, maar ook niet grijs, dan worden de ogen waarschijnlijk amberkleurig. Puppy’s die op een later moment nog een donkere iris gaan krijgen, hebben meestal ook al vanaf het begin een donkere iris. Wanneer een Australian Shepherd twee verschillende kleuren ogen heeft, zie je dit meestal ook al snel.
Blauwe ogen van de Australian Shepherd: Echte eyecatchers
Wat hun kleur betreft, zijn Australian Shepherds echte eyecatchers. Vooral de blauwe ogen zijn natuurlijk heel opvallend, omdat je dit niet zo snel ziet bij een ander ras. Niet iedereen kijkt hier echter even graag naar. Sterker nog, er waren vroeger bevolkingsgroepen die de honden als heilig zagen en zij ontweken deze hond het liefste omdat ze de Australian Shepherd niet aan durfden te kijken.
De indianen werden wel eens geconfronteerd met deze indringende en helderblauwe ogen en zij waren ervan overtuigd dat de zielen van overledenen in deze honden voortleefden. Ze kunnen je namelijk heel dringend aanstaren. Een staring contest met een kat winnen ze zonder enige moeite!
Nog meer leren over jouw (toekomstige) Australian Shepherd?
Bekijk dan het Australian Shepherd Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.
Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!